«Στο τέλος η Ουάσιγκτον έπιασε μια συμφωνία που αυξάνει το όριο χρέους και αποτρέπει μια χρεοκοπία που θα ήταν μία εθνική ντροπή και μία οικονομική και γεωπολιτική καταστροφή», σχολιάζει ο Λόρενς Σάμερς με άρθρο του στο Reuters. «Οι δυνάμεις που σχεδίασαν τη συμφωνία, καθώς και η ίδια η συμφωνία, είναι πολύπλευρες – και το ίδιο είναι η σωστή αντίδραση σε αυτό», συμπληρώνει ο αρθρογράφος. «Η δική μου έχει μία γκάμα από στοιχεία», τονίζει ο ίδιος.
Ανακούφιση: Δεν θα υπάρχει η πρώτη χρεοκοπία στην αμερικάνικη ιστορία. Ούτε οικονομική ζημία και βραχυπρόθεσμη λιτότητα. Ούτε επίθεση στον πυρήνα του κρατικού προγράμματος κοινωνικής προστασίας ή στο καθολικό σύστημα υγείας. Και ούτε επανάληψη των πρόσφατων «ευτελών θεαμάτων» που διήρκησαν περισσότερο από 15 μήνες. Όλα αυτά ήταν σε αμφισβήτηση μία εβδομάδα πριν όταν η αδιαλλαξία στο Κογκρέσο εκφόβισε να κάνει το πρόβλημα αποδοχής της αύξησης του ορίου δανεισμού αδιάλυτο. Ο όρκος του Ιπποκράτη εφαρμόζεται στα οικονομικά όπως και στην ιατρική και έτσι τα μικρά εμπόδια για την διοίκηση για να πιάσουν μια συμφωνία απομακρύνθηκαν, ώστε να αποτραπεί ο άμεσος κίνδυνος. Δεν θα μπορούσε ίσως να υπάρξει καλύτερη συμφωνία, δεδομένου του σχηματισμού των πολιτικών δυνάμεων στο Κογκρέσο.
Κυνισμός: Ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα προέβλεπε μεγαλύτερο έλλειμμα για τον προϋπολογισμό των Η.Π.Α για τα επόμενα χρόνια από ότι θα είχε προβλέψει ο ίδιος μερικούς μήνες πριν. Οι οικονομικές προβλέψεις έχουν χειροτερέψει και είναι λογικό να εκτιμήσουμε ότι έστω και μισή μονάδα, κατά μέσο όρο, μείωση στην ανάπτυξη τα επόμενα 10 χρόνια θα πρόσθεταν πάνω από 1 τρισ. δολάρια στο δημόσιο χρέος έως το 2021.
Παρά τους ισχυρισμούς για μείωση των δαπανών για 1 τρισ. δολάρια, η πραγματική συμφωνία πιθανότατα θα έχει μικρή επίδραση στις πραγματικές δαπάνες για πάνω από μία δεκαετία.
Οικονομική ανησυχία: Το πρόβλημα των Η.Π.Α είναι πολύ περισσότερο πρόβλημα εργασίας και ελλείμματος ανάπτυξης παρά υπερβολικού ελλείμματος του προϋπολογισμού. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μία «ενιαία κακή οικονομική στατιστική» εξαφάνισε όλα τα κέρδη του χρηματιστηρίου από την αποφυγή της χρεοκοπίας και το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έπιασαν νέα χαμηλά τη στιγμή του μέγιστου ορατού κινδύνου για το όριο χρέους.
Με την ανάπτυξη κάτω από το 1% του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η οικονομία είναι τώρα σε στασιμότητα – με την προοπτική των δυσμενών σοκ από την ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική κρίση που δεν είναι σε καμία περίπτωση υπό έλεγχο, αναταραχές στις τιμές του πετρελαίου και φθορά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Στηριζόμενοι στη ροή των στατιστικών, οι αποδόσεις της οικονομίας κινούνται προς την ύφεση το λιγότερο από 1 έως 3, εάν τίποτα νέο δεν γίνει για να αυξήσει τη ζήτηση και να ωθήσει την ανάπτυξη.