Το EFSF, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ενδέχεται να μην είναι έτοιμο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση δανείων που έχει προγραμματιστεί για την Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί από την Ιταλία και την Ισπανία να δανείσουν απευθείας στην Ελλάδα, παρά το μεγάλο κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες.

Το ζήτημα, σύμφωνα με την WSJ, συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη, ενώ στην συζήτηση περιλαμβανόταν και η πιθανότητα η Ιταλία και η Ισπανία να επιλέξουν να μην συμμετέχουν στην επόμενη δόση.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής, το EFSF θα πρέπει να κάνει την επόμενη πληρωμή των 5,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αντικαθιστώντας το διμερές σύστημα δανεισμού που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την Ελλάδα το 2010.

Όμως το Ταμείο πρέπει να αντλήσει τα κεφάλαια από τις αγορές για να δώσει τα δάνεια και αυτό θα είναι δύσκολο να γίνει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι μεσολαβεί ο Αύγουστος, που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κάνουν διακοπές.

«Το μόνο πρόβλημα είναι ο χρόνος», δήλωσε αξιωματούχος.

Έτσι, μπορεί να ζητηθεί από την Ιταλία και την Ισπανία να δώσουν άμεσα δάνεια για την Ελλάδα. Μια λύση που συζητείται είναι να πληρώσει το EFSF τμήμα της δόσης στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα θα πληρώσουν απευθείας οι κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι ήδη η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην επόμενης δόση του δανείου για την Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα αύξησης στο κόστος δανεισμού.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, βάσει της συμφωνίας, εάν μία χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα αύξησης του κόστους δανεισμού της σε επίπεδα υψηλότερα από το επιτόκιο δανεισμού προς την Ελλάδα, τότε μπορεί είτε να μη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του δανείου -οπότε οι άλλες χώρες καλούνται να συμπληρώσουν το κενό- είτε να ζητήσει αποζημίωση από τα άλλα μέλη για να μην καταγράψει ζημίες.