«Κατανοούν άραγε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης το πακέτο διάσωσης που υπέγραψαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες μετά από μια 8ωρη σύνοδο κορυφής;», αναρωτιέται με άρθρο του στην Financial Times ο Πίτερ Σπίγκελ. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για μία δυσνόητη και αναποτελεσματική συμφωνία που δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.
Επιστρέφοντας στις σουίτες των ξενοδοχείων τους οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να πείσουν τις αγορές για τις αποφάσεις τους. Οι σύμβουλοι τους έδιναν εκείνη τη νύχτα αντικρουόμενες πληροφορίες για το πώς αυτές οι αποφάσεις θα διευθετήσουν τα προβλήματα.
«Κάποιος θα μπορούσε να αποδώσει την σύγχυση στη γνωστή ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικοινωνήσει σωστά (τις αποφάσεις της) στις αγορές», υπογραμμίζει ο κ. Σπίγκελ. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αν και έχουν περάσει ημέρες μετά τη συμφωνία εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση», συμπληρώνει.
Πόσα κεφάλαια από τα 440 δισ. ευρώ του ταμείου διάσωσης θα στραφούν προς την Αθήνα και πόσο γρήγορα; Μήπως τα αναμενόμενα 33 δισ. ευρώ για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων είναι ένα νούμερο που προέκυψε από τύχη; Και τελικά, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει κατά ένα τρίτο στο συνολικό ποσό των 109 δισ. ευρώ;
Η πραγματικότητα υποδεικνύει ότι κανείς δεν γνωρίζει τις ακριβείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Οι Ευρωπαίοι απαντούν πώς δεν συζητήθηκαν όλα με επακριβείς λεπτομέρειες και άρα δεν μπορούν να δοθούν επακριβείς εξηγήσεις.