Η επαναποδοχή των κρατικών ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, ως ενεχύρων για την πολύ φθηνή χρηματοδότησή τους απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συζητείται, δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Μουρμούρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο κ. Μουρμούρας δήλωσε ότι η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται «στην ατζέντα του (προέδρου της ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι», υπενθυμίζοντας ότι ο Ντράγκι είχε αναφερθεί σε αυτό δημόσια τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε ότι κρίσιμης σημασίας για την εκ νέου αποδοχή είναι η Αθήνα να δείξει ότι ακολουθεί το πρόγραμμά της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.
«Ανοικτό είναι το θέμα σχετικά με τα επίπεδα των “κουρεμάτων” (του ποσού που η ΕΚΤ αφαιρεί από την ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων, για τη διασφάλισή της) που θα εφαρμοσθούν», δήλωσε ο Υποδιοικητής, προσθέτοντας: «Εάν είναι αντίστοιχα με αυτά που ίσχυαν τον Δεκέμβριο του 2012 για τις ελληνικές τράπεζες, τα επιλέξιμα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών θα αυξάνονταν κατά περίπου 15 δισεκ. ευρώ».
Ο κ. Μουρμούρας σημείωσε ότι αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, κάτι που μπορεί να συμβεί, όπως είπε, στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Σχετικά με το ζήτημα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι η άρση τους πολύ γρήγορα θα ήταν επικίνδυνη. Περίπου τα 32 από τα 40 δισεκ. ευρώ, τα οποία είχαν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες από καταθέτες νωρίτερα φέτος, δεν έχουν επιστρέψει ακόμη. «Το πρόβλημα με τα capital controls είναι ότι είναι εύκολο να εφαρμοσθούν, αλλά δυσκολότερο να αρθούν».
Ο κ. Μουρμούρας κάλεσε την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε πιο φιλικές στην ανάπτυξη πολιτικές, που θα συμπληρώνουν τα μέτρα που παίρνει η ΕΚΤ. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση το επόμενο έτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017. «Το ερώτημα είναι εάν αυτή (η στήριξη της ΕΚΤ) αρκεί για να αποτραπεί το αρνητικό σπιράλ του χαμηλού πληθωρισμού και των μειούμενων πληθωριστικών προσδοκιών, ή εάν χρειαζόμαστε επίσης στην Ευρώπη, την Ευρωζώνη, και άλλες μακροοικονομικές πολιτικές για να συμπληρώσουμε ότι κάνει ο κ. Ντράγκι».
Ο Υποδιοικητής πρότεινε σημαντική μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων σε έναν ενιαίο συντελεστή 15% έως το 2020 που θα κλειδώσει έως το 2015. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στο να λάβει μία επιμήκυνση της περιόδου χάριτος για τα διμερή δάνεια και να μετατρέψει τα μεταβλητά επιτόκια σε σταθερά, παρά να πιέσει για μία άμεσο «κούρεμά» τους. «Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων δεν θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο κ. Μουρμούρας.