Δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός η συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων αποφάσισε η Διεθνής Ένωση Συμβολαίων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η αρμόδια επιτροπή για να αποφασίζει τέτοιου είδους ζητήματα.

Η με έδρα στη Νέα Υόρκη ένωση αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επενδυτές παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ασφαλιστικών συμβολαίων -μεταξύ των οποίων και τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας)- και διαδραματίζει ρόλο διαιτητή μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

Η απόφαση αυτή έρχεται σα καταπέλτης για τους κερδοσκόπους που είχαν ποντάρει πολλά δισ. στη χρεωκοπία της χώρας μας.

Εν τω μεταξύ, σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restrictive default) τοποθέτησε πριν από λίγο την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγηση Fitch, λαμβάνοντας μία ευρέως αναμενόμενη απόφαση, μετά τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο ελληνικής διάσωσης.

Η Fitch αναφέρει στην έκθεσή της ότι η σύνοδος κορυφής αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνης και τονίζει ότι θα επανεξετάσει τις αξιολογήσεις, όταν «θεραπευθεί» η πιστωτική χρεοκοπία.