Το ενδεχόμενο να επηρεάσει η επιβράδυνση της περιφερειακής ανάπτυξης εξαιτίας των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία τις τουρκικές εξαγωγές και τις άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα, άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του από την Άγκυρα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Ωστόσο, πιστεύω ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι πολύ ισχυρό», πρόσθεσε ο κ. Ζέλικ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, έπειτα από τις μεταξύ τους συνομιλίες.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, με τον κ. Ζέλικ να επισημαίνει την πολύ γρήγορη ανάκαμψη της Τουρκίας και ορισμένων άλλων ανερχόμενων οικονομιών.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας χαρακτήρισε πολύ σημαντική χώρα την Τουρκία και σημείωσε πως το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας αυτής είναι πολύ ισχυρό, επειδή οι αρμόδιοι φορείς εστίασαν τόσο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας όσο και σε μια σειρά από πολύ σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις, ήδη από το 2002.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέλικ, η επίσκεψή του στην Τουρκία έχει δύο βασικούς στόχους. Αφενός μεν να συζητήσει με τους αρμόδιους τουρκικούς φορείς το πώς θα μπορέσει η Τουρκία να πετύχει τους στόχους της, αφετέρου δε να εξεταστούν οι τομείς στους οποίους η χώρα αυτή θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο κ. Ζέλικ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντική τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.