Με πλεόνασμα 5,05 δισ. ευρώ σε σχέση με τα ελάχιστα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια πέρασαν τα stress tests οι έξι ελληνικές τράπεζες, που συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων σεναρίων.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος οι Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πήραν βαθμό πάνω από τη βάση στο δυσμενές σενάριο των stress tests, εφόσον συνυπολογισθούν τα πρόσθετα μέτρα κεφαλαιακής στήριξης που έχουν δρομολογήσει ή αποφασίσει.

Με επιτυχία πέρασε τα stress tests η Alpha Bank με τον εκτιμώμενο δείκτη των κύριων βασικών κεφαλαίων Core Tier 1 να διαμορφώνεται στο 7,4% το 2012 έναντι 10,8% το 2010, ανακοίνωσε η τράπεζα.

H Eurobank υποστηρίζει πως εάν ληφθούν υπόψη οι ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί καθώς και εκείνες που θα υλοποιηθούν μελλοντικά, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανέρχεται σε 7,6% μετά την επίπτωση των υποθέσεων του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου, έναντι σημείου αναφοράς 5%, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών, των πελατών, των υπαλλήλων και των επενδυτών.

Η τράπεζα Πειραιώς τονίζει ότι η επίπτωση των υποθέσεων του ιδιαιτέρως δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1 της Τράπεζας Πειραιώς σε 5,3% το 2012 έναντι 8,0% στο τέλος του 2010. Το αποτέλεσμα αυτό ενσωματώνει μόνο μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά μέχρι τις 30 Απριλίου 2011. Το αποτέλεσμα αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές ενέργειες που σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς για τη μείωση των κινδύνων, ενώ σημειώνεται ότι το ποσοστό απομείωσης των ανοιγμάτων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ιδιαιτέρως αυξημένο.

Η τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως ο εκτιμώμενος ενοποιημένος δείκτης κύριων ιδίων πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της θα ανέλθει σε 6,2% το 2012 υπό το ακραίο σενάριο σε σύγκριση με 8,1% το τέλος του 2010. Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες μετριασμού που λήφθηκαν από την Τράπεζα, ο δείκτης εποπτικά αποδεκτών κεφαλαίων αυξάνεται σε 9,5%.

Ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) για τον Όμιλο της Marfin Popular Bank μεταβάλλεται σε 5,3% και σε 5,6%, μετά την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία που έχει ήδη ολοκληρωθεί, για το έτος 2012 από 7,3% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και 9,4% στο τέλος του Μαρτίου 2011. Συμπεριλαμβανομένων των μέτρων άμβλυνσης κινδύνου, όπως αυτά καταγράφονται στα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αποτελέσματα (endorsed results), ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) της Τράπεζας ανέρχεται σε 9,2%.

Στο 6% διαμορφώνεται ο δείκτης των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων (Core Tier 1) της Αγροτικής τράπεζας, ποσοστό που υπερκαλύπτει το ελάχιστο όριο (5%) που έχει τεθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών stress test, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).

Τα παραπάνω στοιχεία λαμβάνουν υπ’όψιν τις γενικές προβλέψεις ύψους 750 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Αγροτική Τράπεζα και οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψιν στα stress test και θα αξιοποιηθούν για τη μείωση των κινδύνων. Η τράπεζα θα προβεί έως το τέλος του 2012 στην έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, ύψους 235 εκατ. ευρώ.