Την παρέμβαση των νέων οικονομικών εισαγγελέων εφετών κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη προκάλεσαν δημοσιεύματα και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και συνδέονται με τη διερεύνηση οικονομικών πτυχών και συναφών αδικημάτων.

Η πρώτη εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αφορά τη νομιμότητα των δανείων που χορηγήθηκαν στους Δήμους Αχαρνών και Ζωγράφου τα οποία δεν αποπληρώνονταν κανονικά με αποτέλεσμα να έχουν άμεσες επιπτώσεις στην εκταμίευση της 5ης δόσης από το ΔΝΤ.

Αντικείμενο της έρευνας, η διενέργεια τη οποίας ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, είναι να διαπιστωθεί αν ζημιώθηκαν οι δήμοι και σε ποιο ύψος φτάνει η ενδεχόμενη ζημία που υπέστησαν.

Η δεύτερη έρευνα διατάχθηκε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία σύμφωνα με το οποίο ο αδερφός του πρωθυπουργού Αντρίκος Παπανδρέου φέρεται ότι συμμετείχε σε εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια κατά της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας που θα διενεργήσει εισαγγελέας πρωτοδικών θα αναζητηθεί η βασιμότητα του επίμαχου δημοσιεύματος καθώς και αν διαπράττεται αδίκημα που να προσβάλλει την εθνική οικονομία.