Η διένεξη των ευρωπαίων με τους τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο σχολιάζει το όλο εγχείρημα ως «Πύργο στην Άμμο».

«Οι ευρωπαίοι πολιτικοί επιρρίπτουν ευθύνες για την επέκταση της κρίσης του ευρώ στους οίκους αξιολόγησης και θέλουν να σπάσουν τη δύναμη των αμερικανικών ιδρυμάτων. Αλλά πώς», αναρωτιούνται οι αρθρογράφοι του δημοσιεύματος.

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Μάρκους Κραλ έχει ξεκινήσει επαφές με τράπεζες, ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες προκειμένου να τους πείσει να χρηματοδοτήσουν την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Το κόστος υλοποίησης της ιδέας ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ και πολιτικά η ιδέα κερδίζει έδαφος. Ιδιαίτερα μετά την απόρριψη του γαλλικού σχεδίου για την Ελλάδα από την S&P και τη μεγάλη υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody’s, οι ευρωπαίοι πολιτικοί πιέζουν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου.

Παρόλα αυτά, τραπεζίτες, οικονομολόγοι και στελέχη των χρηματαγορών είναι επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι ένας οίκος αξιολόγησης δεν θα άλλαζε δραστικά το τοπίο των αξιολογήσεων.

Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης θα ήταν εξίσου εκτεθειμένος στα διάφορα συμφέροντα. «Θα είναι μεν δημιούργημα της πολιτικής, αλλά από την άλλη θα βαθμολογεί κράτη», αναφέρει ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας αξιογράφων ESMA, Στίβεν Μάιγορ. Το ερώτημα είναι εάν μια τέτοια «ευρωπαϊκή υπηρεσία μπορεί να δουλεύει ανεξάρτητη», πρόσθεσε.
Επομένως, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης θα έχουν κάνει ένα «Πύργο στην Άμμο», υποστηρίζει το άρθρο.