Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται πως θα αυξήσει πάλι σήμερα τα επιτόκια δηλώνοντας παράλληλα πως θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις, καθώς είναι σαφής η προσπάθεια να συγκρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Όμως, παρότι η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται είναι αναγκαία για μία υπερθερμασμένη οικονομία όπως η γερμανική, θα προσθέσουν προβλήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία που είναι υπερχρεωμένες και στερούνται ανάπτυξης.

Καθώς, όμως, ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% και ο πληθωρισμός ήδη τρέχει με 2,7%, δηλαδή αρκετά πάνω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ, η πίεση που ασκείται στην τράπεζα είναι στην κατεύθυνση της συνέχισης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25% φέρνοντάς το στο 1,5%.

Η απόφαση αυτή θα επιβαρύνει περαιτέρω τους δανειολήπτες, καθώς θα επιφέρει αυξήσεις στα επιτόκια παντός είδους δανείων και καρτών.