Παραβατικότητα της τάξης του 18% διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα απ’ το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού (ΔΟΥ, Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και ΣΔΟΕ) διενεργήθηκαν 1.552 έλεγχοι σε 1.549 επιχειρήσεις και στις 274 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Από το τέλος Ιουλίου έως και την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν συνολικά 37.716 έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 7.282 απ’ αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 20%).
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα κατά την προηγούμενη εβδομάδα:
Από τις ΔΥΟ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 1.042 επιτόπιοι έλεγχοι σε 1.039 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 130 επιχειρήσεις.
Από τους 1.042 έλεγχους, το 45% πραγματοποιήθηκε σε εμπορικές επιχειρήσεις (468 έλεγχοι) και το 41% σε επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (432 έλεγχοι).
Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν σε ποσοστό 95% (124 παραβάσεις), την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων ενώ κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν δύο Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές από ισάριθμες επιχειρήσεις.
Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε). πραγματοποιήθηκαν 188 επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 53 επιχειρήσεις 175 συνολικά παραβάσεις. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν κυρίως τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας.
Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Σε οκτώ περιπτώσεις κατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία, δύο εκ των οποίων αφορούσαν ιατρούς.
Από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, περίπου το 45% δραστηριοποιούνται στην εστίαση και περίπου το 43% στο εμπόριο.
Από το ΣΔΟΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 322 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και συμμετείχαν 122 υπάλληλοι του Σώματος. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 91 επιχειρήσεις 176 συνολικά παραβάσεις.