Οι προσπάθειες της ευρωζώνης για ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα υπονομεύονται από την στρατηγική που ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνοντας την έκθεσή τους σε βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους, τονίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Όπως τονίζει, «το πρόβλημα είναι πως οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη έκθεση σε ληξιπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα όσο είχαν πριν από περίπου ένα χρόνο».
Διευκρινίζει μάλιστα ότι «το Μάιο του προηγούμενου χρόνου, οι γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές δεσμεύθηκαν, ατύπως, να διατηρήσουν την έκθεση των περίπου 8 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα για τρία χρόνια. Όμως, η τρέχουσα θέση αυτών των οργανισμών σε ελληνικούς τίτλους υποδεικνύει ότι έχουν ρευστοποιήσει κάποιες από αυτές τις τοποθετήσεις».
Το δημοσίευμα τονίζει πως δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το ύψος των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν γερμανικοί και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Επισημαίνει όμως, την περίπτωση της Allianz, η οποία δήλωσε ότι κατέχει τίτλους ύψους 1,3 δισ. ευρώ έναντι 3,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.
«Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι τράπεζες πιθανότατα ρευστοποίησαν βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους γιατί διαπραγματεύονται με μικρότερο discount στην ονομαστική αξία από ότι οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι» αναφέρει η WSJ και συμπληρώνει: «Εν τω μεταξύ, hedge fund και άλλοι επενδυτές, οι οποίοι πιθανότατα αγόρασαν αυτούς τους τίτλους, είναι μάλλον απίθανο να πεισθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετακύλισης των ομολόγων που προτείνουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.