Δύσκολο θα είναι το φθινόπωρο για την αγορά κατοικίας καθώς θα βρεθεί στην ασφυκτική μέγγενη της μειωμένης ζήτησης και της αυξημένης προσφοράς.
Η ζήτηση για το β’ εξάμηνο καθορίζεται από τους εξής παράγοντες:
-αύξηση του κόστους χρήματος. Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες τοκοχρεωλυτικές δόσεις για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Το πιθανότερο είναι οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μία γενικευμένη αύξηση των επιτοκίων τους –όχι μόνο εκείνων με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ-ανω της 0,25 ποσοστιαίας μονάδας.
-αρνητικές προσδοκίες. Το καταναλωτικό κλίμα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, βρίσκεται στο ναδίρ καθώς το σύνολο σχεδόν των ερωτηθέντων στην έρευνα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αγορά κατοικίας.
-περαιτέρω περιστολή της χρηματοδότησης στέγης. Οι τράπεζες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζιτών, θα προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των χορηγήσεων των στεγαστικών δανείων. Εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση της στέγης θα κλείσει έως το τέλος του χρόνου σε επίπεδα ιστορικού αρνητικού ρεκόρ. Παράλληλα, ο ΟΕΚ δεν αναμένεται να ξεμπλοκάρει τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων που σταμάτησαν πριν περίπου ένα χρόνο.
-μείωση του εισοδήματος. Η αύξηση των ποσοστών ανεργίας σε συνδυασμό με την κρίση που πλήττει το εμπόριο αλλά και η αύξηση της φορολογίας είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πλήττουν το εισόδημα των νοικοκυριών.
Η προσφορά για το β’ εξάμηνο καθορίζεται από τους εξής παράγοντες:
-Ο αριθμός των αδιάθετων νέων κατοικιών θα αυξηθεί καθώς, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν ότι η πτώση των συναλλαγών είναι ακόμα μεγαλύτερη από πέρυσι. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι υφιστάμενες κατοικίες που προσφέρονται προς πώληση.
-ο αριθμός των δανείων σε καθυστέρηση. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία εμφάνιζαν τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» να είναι το 10% του συνόλου, ενώ οι τραπεζίτες σε κατ’ ιδίαν εκτιμήσεις θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα δάνεια σε καθυστέρηση θα ξεπεράσουν το 12%.
-οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Η αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και κυρίως των τεκμηρίων θα οδηγήσουν πολλούς ιδιοκτήτες στην απόφαση να αναρτήσουν πωλητήριο σε δευτερεύουσες-εξοχικές κατοικίες. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί προς τα τέλη του χρόνου.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία το οποίο σίγουρα δεν ευνοεί στο να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.
Πηγή: Realestatenews.gr