Ένα ακόμη μέτωπο, ύστερα από το «κυνήγι» των καταθετών που έχουν φυγαδεύσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας στο στόχαστρο 2.000 υπεράκτιες εταιρείες, από το σύνολο των 3.500 που είχαν εντοπιστεί στον προηγούμενο έλεγχο.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου έχει ήδη εντοπίσει τις συγκεκριμένες offshore που, ενώ έχουν στην ελληνική επικράτεια κάποιο ακίνητο, δεν το έχουν δηλώσει μέσω του ειδικού εντύπου για την καταβολή της ειδικής φορολογίας του 15%.
Στο πλαίσιο αυτό, μόνιμα συνεργεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί σε νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές και παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και όπου έχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.
Η εντολή που έχει δώσει, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως αναφέρεται στη Real Money, στους ελεγκτές είναι όπως φροντίσουν οι μικροί φορολογικοί «παράδεισοι» των offshore να μετατραπούν σε «κόλαση» φόρων για τους ιδιοκτήτες τους, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν «γυρίσουν» τα ακίνητα στο όνομά τους.
Ήδη, ειδικά συνεργεία ελέγχου «ξεσκονίζουν», τα υποθηκοφυλακεία της χώρας για να εντοπίσουν τα ακίνητα-«φιλέτα» των offshore, αφού εκτιμάται ότι υπάρχουν χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες που κατέχουν πολυτελή ακίνητα και βίλες αξίας εκατομμυρίων ευρώ στις πλέον ακριβές περιοχές της χώρας, όπως τα βόρεια προάστια Αττικής, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος, και που περνούν αφορολόγητα από χέρι σε χέρι, μαζί με τη μετοχή της offshore.