Στην παρουσίαση που θα κάνουν σήμερα και αύριο 29 ελληνικές εισηγμένες εταιρείες σε διαχειριστές επενδυτικών ταμείων και αναλυτές στο Λονδίνο, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Στις συναντήσεις, που θα γίνουν στα κεντρικά γραφεία του Bloomberg, οι ελληνικές εταιρείες θα προσπαθήσουν να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, μετά από μήνες αντιπαράθεσης για τους όρους του τρίτου προγράμματος βοήθειας και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνει το δημοσίευμα. Για δεύτερο συνεχόμενο έτος, κεντρικό θέμα θα είναι ο σε εξέλιξη έλεγχος ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν μία καλύτερη εικόνα για τα επόμενα βήματα ανακεφαλαιοποίησής τους, μετά την πρόβλεψη του ποσού των 25 δις. ευρώ από το πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό.
«Από την αντίστοιχη περυσινή παρουσίαση (roadshow), οι επενδυτές είδαν τις μετοχές των τραπεζών να χάνουν τα τέσσερα πέμπτα των τιμών τους, οδηγώντας στη μείωση κατά 30 δισ. ευρώ της κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς. Και ενώ η συμφωνία (με τους πιστωτές) τον Ιούλιο απέτρεψε μία άμεση έξοδο από την Ευρωζώνη, τα στελέχη των επιχειρήσεων θα πρέπει να πείσουν ότι δεν θα προκληθεί νέα αναταραχή από τις εκλογές εντός του μήνα και ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους πιστωτές με την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος», αναφέρει το Bloomberg.
Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν ήταν όλα τα νέα άσχημα για τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές ελληνικών εταιρειών πέρυσι. Τόσο η Aegean Airlines όσο και η Motor Oil Hellas, που μετείχαν και στην περυσινή παρουσίαση, πήγαν αντίθετα στο ρεύμα και σημείωσαν κέρδη στην περίοδο από το περυσινό roadshow. Η μετοχή της Aegean αυξήθηκε 1,7%, ενισχυμένη από την ισχυρή επίδοση του τουριστικού τομέα της χώρας, με την αύξηση της κίνησης των επιβατών να φθάνει το 15% στο πρώτο εξάμηνο.
«Σε τελευταία ανάλυση, η προοπτική ανάπτυξης αναμένεται ακόμη να έχει πολλές προκλήσεις», δήλωσε στέλεχος της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, που θα μιλήσει αύριο στην εκδήλωση, προσθέτοντας: «Τα μεγάλα προβλήματα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ανταγωνιστικότητα μακροπρόθεσμα. Η βιωσιμότητα του χρέους εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο θέμα». Αν και τα πρόσφατα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν θετικά – το ΑΕΠ αυξήθηκε αναπάντεχα στο δεύτερο τρίμηνο – οι οικονομολόγοι αναμένουν νέες ενδείξεις οικονομικής εξασθένησης, όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, καθώς τον Ιούλιο σημειώθηκε μεγάλη πτώση των δεικτών οικονομικού κλίματος μετά από το κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Είναι θετικό ότι (οι ελληνικές εταιρείες) συνεχίζουν (τις παρουσιάσεις), επειδή πρέπει να έχουν παρουσία», δήλωσε στέλεχος της Exotic Partners στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Αναμένουμε κάποιας μορφής κυβέρνηση συνασπισμού. Πραγματικά, δεν ενδιαφέρει πλέον ποιοι πρόκειται να μετέχουν σε αυτήν».