Θετικό βήμα θεωρεί ο ξένος Τύπος την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, υπάρχουν δύο «αγκάθια» στην επιτυχή πορεία του σχεδίου. Το πρώτο έχει να κάνει με το κατά πόσο θα εφαρμοστεί. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις αναταραχές και τις εκτεταμένες αντιδράσεις των πολιτών.
«Η Ελλάδα απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού», είναι ο τίτλος των Financial Times. «Το Κοινοβούλιο ψήφισε σαρωτικές αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών», συμπληρώνει ο υπότιτλος της βρετανικής εφημερίδας.
Θετική εξέλιξη η έγκριση του προγράμματος από τους Έλληνες βουλευτές, σχολιάζει η Guardian. Ωστόσο, «οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν από την ελληνική αστυνομία με δακρυγόνα με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στην Πλατεία Συντάγματος», συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.
«Η Ελλάδα ηρεμεί τις αγορές», είναι ο τίτλος της Wall Street Journal. «Οι αγορές πήραν μια ανάσα ανακούφισης μετά την έγκριση του προγράμματος λιτότητας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά οι επενδύτες ανησυχούν μήπως η συνταγή αποτύχει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», σχολιάζει η εφημερίδα.
Ικανοποίηση, αλλά και έντονες επιφυλάξεις για την αμερικάνικη εφημερίδα NYT. «Η Ελλάδα ενέκρινε ένα σχέδιο σκληρής λιτότητας που συνέστησαν οι ξένοι πιστωτές της προκειμένου να της χορηγήσουν πρόσθετα κεφάλαια», σχολιάζει η εφημερίδα.
«Η υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου επιτρέπει τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της Ε.Ε και του ΔΝΤ προς την Αθήνα, απομακρύνοντας έτσι την υπόθεση μιας άμεσης στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη ζώνη του ευρώ, αρχής γενομένης από την Ισπανία και την Ιταλία», σχολιάζει η γαλλική Le Monde.
Η γαλλική Figaro κάνει εκτενή αναφορά στα βίαια επεισόδια που εκτυλίχτηκαν στο κέντρο της Αθήνας. «Οι εκδηλώσεις βίας πολλαπλασιάζονται στην Αθήνα στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά του προϋπολογισμού λιτότητας».
«Ψήφος στη Βουλή, οργή στους δρόμους», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Liberation.
«Οι πολίτες της Αθήνας κατέβηκαν στους δρόμους. Οι Έλληνες είναι θυμωμένοι, επειδή δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση τους και φοβούνται ότι η θυσία τους δεν αξίζει τον κόπο», αναφέρει η γερμανική Zeitung.