Με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε πριν από λίγο από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ΕΜΣ και η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η συνεδρίαση στο Μπούντεσταγκ ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 με την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου για την Ελλάδα. Οι τόνοι σε αρκετές περιπτώσεις ανέβηκαν, ειδικά όταν στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο επικεφαλής του αριστερού Die Linke, το οποίο καταψήφισε το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σόιμπλε: Απαράδεκτο να μην δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα μιας νέας αρχής
«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε νωρίτερα το ενδεχόμενο καταψήφισης του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας προς επίρρωση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μεγάλο μέρος των μέτρων που καλείται να πάρει η Ελλάδα για να επανέλθει στην οικονομική ανάκαμψη.
Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο της κάμψης των αντιδράσεων στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών που χθες σημείωσαν 56 διαρροές στην «πρόβα» της ψηφοφορίας, παράλληλα εκτίμησε ότι με την υιοθέτηση των μέτρων αυτών η Ελλάδα από εδώ και στο εξής μπορεί να δει την οικονομία της να ανακάμπτει.
«Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της όσο πιο γρήγορα γίνεται», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εισήγησή του, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου ελληνικού προγράμματος στήριξης.
«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να έχει το οιοδήποτε πλεόνασμα, θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αναστραφεί» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων του νέου μνημονίου θα γίνεται βήμα – βήμα ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.
«Κάθε σταθεροποιητικό πακέτο θα εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα μιας νέας αρχής».
Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του προγράμματος στους Γερμανούς βουλευτές τόνισε ότι με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου «βοηθάμε την Ελλάδα να μπει στο σωστό δρόμο».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απομείωσής του μέσα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δόσεων.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη για τη γερμανική κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι το Ταμείο θα εξετάσει τη συμμετοχή του το φθινόπωρο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.
«Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.
Υπέρ της έγκρισης του ελληνικού προγράμματος το SPD
Τη στήριξη του κόμματός του στη συμφωνία για το ελληνικό πακέτο εξέφρασε ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν, μιλώντας στη Bundestag και κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα «διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα». «Για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση», σημείωσε.
Ο κ. Όπερμαν αναφέρθηκε, κυρίως, στην ανάγκη να υλοποιήσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και επισήμανε ότι η βοήθεια θα δίνεται «χέρι με χέρι» με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των δεσμεύσεων. Ζήτησε, μάλιστα, από τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει με προσωπικό την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τις μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. «Κάποιοι, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν η ελάφρυνση να αποφασιζόταν άμεσα, αλλά είμαι ευτυχής που υπάρχουν σαφείς όροι για αυτές τις ελαφρύνσεις: Μόνο όταν θα υπάρξει η πρόοδος και ο έλεγχος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Αντιστρόφως, όμως, ισχύει το ίδιο: Εάν η Ελλάδα μεταρρυθμιστεί, πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Όπερμαν.
Επίσης, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένα φτωχό κράτος και δεν μπορεί να αντέξει φοροαπαλλαγές για πλούσιους πλοιοκτήτες», για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης, όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους. «Βεβαίως θα επιθυμούσαμε περισσότερα, αλλά πρόκειται, τελικά, για έναν φιλόδοξο συμβιβασμό», υπογράμμισε σχετικά και αναφερόμενος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών Ελλήνων, εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει κοινωνική βασική ασφάλεια. «Αυτή δημιουργείται τώρα», πρόσθεσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εκτεταμένης παραοικονομίας.
Στήριξη με κριτική των γερμανών Πρασίνων στο ελληνικό πακέτο
Υπέρ της έγκρισης του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων της Γερμανίας, Άντον Χοφράιτερ, τονίζοντας ότι το «όχι» δεν θα έλυνε τα προβλήματα. Όπως σημείωσε, μία έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε ένα κατεστραμμένο κράτος στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Χοφράιτερ, με το βλέμμα και στην κατάσταση με τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι η ΚΟ των Πρασίνων θα στηρίξει τη συμφωνία, «παρά τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικονομικά σφάλματά της».
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο γερμανός Πράσινος εκτίμησε ότι το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει λογική ελάφρυνση και προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της. «Στο πακέτο έχουν μπει πολλοί ευσεβείς πόθοι», σημείωσε ο κ. Χοφράιτερ, αναφερόμενος ειδικά στον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων.
Καταψήφισε το Die Linke του Γκίζι
Αρνητικά για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.