Για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος για το νέο μνημόνιο ψηφίζει σήμερα η γερμανική βουλή, με Μέρκελ και Σόιμπλε να έχουν κάνει εκκλήσεις εδώ και ημέρες προς τη Μπούντεσταγκ να υπερψηφίσει τη νέα συμφωνία. Οι φωνές που συγκλίνουν στην άποψη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο πληθαίνουν και η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταρσία, μέσα στο ίδιο της το σπίτι.
Σε δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ απόψε κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών ( CDU/CSU), 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στην αυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, ενώ τέσσερις δήλωσαν «αποχή».
«Δεν θα μπορέσω να συναινέσω», δήλωσε ο βουλευτής και υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Χανς Μίχελμπαχ του αδελφού βαυαρικού κόμματος της Αγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που έδωσε στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε πλέον βιωσιμότητα του χρέους. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – ότι είναι στα σκαριά η αρχή μίας ένωσης μεταβιβαστικών πληρωμών», δήλωσε ο Μίχελμπαχ.
Σήμερα, πριν την ψηφοφορία,η Μέρκελ θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, με στόχο να μεταπείσει τους διαφωνούντες βουλευτές. Τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε θα ασκήσουν πίεση στους βουλευτές να στηρίξουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό προσφέρει μία «βιώσιμη διαδρομή», παρά το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν έχει ακόμη δεσμευθεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότησή του.
Η έγκριση του προγράμματος από τη Μπούντεσταγκ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Όμως η ψηφοφορία ενδέχεται να αποκαλύψει έναν βαθύ διχασμό στις τάξεις των συντηρητικών της Μέρκελ, πλήττοντας την καγκελάριο και τον στενό της συνεργάτη Φόλκερ Κάουντερ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Το πρόγραμμα βοήθειας απορρίπτει το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γκρέγκορ Γκίζι, να δηλώνει ότι αν και το πακέτο περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, «η καταστροφή είναι ότι ενισχύει την εξάρτηση από την τρόικα», αλλά και το γεγονός ότι θέτει ως προϋπόθεση για την βοήθεια, τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ.