«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, από τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» στο 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Υπάρχουν μερικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα έμενα έκπληκτος εάν δεν έχουμε συμφωνία σήμερα», συμπλήρωσε ο ίδιος. Όπως είπε ο ίδιος, το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το μέγεθος της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο φινλανδός υπουργός προέβλεψε 3 βήματα: Πρώτο είναι να αποφασιστεί το ποσό της πρώτης δόσης. Το δεύτερο βήμα, αφορά στην πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο και ανάλογα με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Το τρίτο βήμα αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ και τον «τετραγωνισμό του κύκλου» όπως είπε, δεδομένου ότι η Φιλανδία, όπως και η Γερμανία δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ζητά το ΔΝΤ.