Αναζητώντας τη λύση προκειμένου να αποφύγουν την ελληνική χρεοκοπία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξεκίνησαν λεπτομερείς συζητήσεις για να πείσουν τις σημαντικότερες τράπεζες να αποδεχτούν εθελοντική ζημία από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

«Στη Γερμανία και στη Γαλλία, αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών συναντήθηκαν με αντιπροσώπους σημαντικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών την Τετάρτη, ώστε να συζητήσουν το πώς οι τράπεζες θα σηκώσουν στους «ώμους» τους μέρος από το κόστος για μία δεύτερη διάσωση της Ελλάδας», σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών που επικαλείται η Wall Street Journal.

Το τρικ για τον ιδιωτικό τομέα θα είναι να υποστεί τη ζημία από τα ελληνικά ομόλογα, χωρίς, όμως, να κηρυχτεί η χρεοκοπία της χώρας. «Εάν οι τράπεζες εξαναγκαστούν να αποδεχτούν τη ζημιά, οι οίκοι αξιολόγησης είναι πιθανό να αναγγείλουν τη χρεοκοπία», τονίζει η εφημερίδα. Ακόμη, όμως, και αν οι τράπεζες δράσουν εθελοντικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί χρεοκοπημένη.

Υπό αυτές τις ανησυχητικές συνθήκες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ δήλωσε την Τετάρτη ότι «η κρίση χρέους και η πιθανή διάχυση στο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι στο «κόκκινο», το οποίο σημαίνει ο υψηλότερος βαθμός ρίσκου». Ο κ. Τρισέ προειδοποίησε ότι αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες είναι «η πιο σοβαρή απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα» στην Ευρώπη.

«Πριν την προκαθορισμένη συνάντηση, στις 3 Ιουλίου, των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης , όπου οι κυβερνήσεις αναμένεται να συμφωνήσουν στον καλύτερο τρόπο για να πορευτούν, δεν αναμένεται καμία απόφαση σχετική με τη μέθοδο συμμετοχής των τραπεζών στην ελληνική διάσωση», σχολιάζει η εφημερίδα.