Μπαράζ συσκέψεων πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και των αναπληρωτών υπουργών, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διατάξεις του νέου πακέτου μέτρων.

Για τις διατάξεις και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου ενημερώνονταν παράλληλα οι ελεγκτές της Τρόικας, που επέστρεψαν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν εάν όσα είχαν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση αποτυπώνονται στα χαρτιά.

Ως προς τις επιμέρους βελτιώσεις βασικών μέτρων, κυρίως του φορολογικού «πακέτου», οι ελεγκτές ξεκαθαρίζουν ότι όποιες αλλαγές γίνουν, δεν πρέπει επηρεάσουν την δημοσιονομική τους απόδοση, δηλαδή το πόσα θα εισπραχτούν.

Σε κάθε περίπτωση η τρόικα, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, θέλει να πάρει αυτό που ζητά: Ένα σκληρό πρόγραμμα με επιπλέον μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, αλλά θα έχει περιθώρια αλλαγών στις επόμενες αναθεωρήσεις του μνημονίου.

Χωρίς αλλαγές θα παραμείνουν στο πρόγραμμα τα μέτρα που δεν έχουν προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις . Σε αυτά περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.

-Η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης (από το 13% στο 23%).

-Η αύξηση των φόρων στα φθηνά τσιγάρα.

-Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

-Η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής.

-Η επιβολή νέας εισφοράς ανεργίας 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις.

-Η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και η μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

-Η ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ.