Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας με σημερινή του απόφαση ανέτρεψε τη νομοθεσία για τη διαγραφή χρέους σχεδόν ενός δισ. ευρώ της τράπεζας Hypo Alpe Adria, αυξάνοντας τις πιθανότητες να λάβουν πίσω τα χρήματά τους κάποιοι από τους πιστωτές της.
Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα για την προσπάθεια της αυστριακής κυβέρνησης να επιμερίσει το κόστος εκκαθάρισης της Hypo, που τώρα είναι γνωστή ως το «κακό» κομμάτι της τράπεζας Heta, μετά τα σχεδόν 5,5 δισεκ. ευρώ που έχουν δώσει οι φορολογούμενοι για τη στήριξή της.
Η Αυστρία ανέλαβε την Hypo από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, την BayernLB, το 2009 για να αποφύγει μια κατάρρευση αλλά και τον πιθανό αντίκτυπο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου βρίσκονταν πολλές από τις δραστηριότητες της τράπεζας.
Το χειρότερο οικονομικό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Αυστρία διόγκωσε το κρατικό χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, δημιούργησε ένταση στις σχέσεις με την ιδιοκτήτρια της BaynerLB, τη Βαυαρία, και οδήγησε σε κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή.
Ο νόμος, που ανέτρεψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, ψηφίστηκε πέρυσι και ουσιαστικά ακύρωνε ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης ύψους 890 εκατ. ευρώ που είχαν την εγγύηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας. Η νομοθεσία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των επενδυτών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που νόμιζαν ότι είχαν γερές κρατικές εγγυήσεις οι οποίες θα εξασφάλιζαν ότι θα έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους.
«Η Πράξη Αναδιοργάνωσης της Hypo είναι αντισυνταγματική. Ακυρώνεται στο σύνολό της», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωση, κρίνοντας ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου δεν μπορούν απλά να διαγραφούν αναδρομικά.
Οι πιστωτές περιλαμβάνουν τις αυστριακές ασφαλιστικές εταιρίες Uniqa και Vienna Insurance καθώς και την Παγκόσμια Τράπεζα και γερμανικά επενδυτικά κεφάλαια.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα που έλαβε τον Μάρτιο η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Αυστρίας για να επιβάλει μορατόριουμ στην αποπληρωμή χρέους της Heta.
Το υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι το μορατόριουμ, που αφορά χρέος της Heta ύψους 9,85 δισεκ. ευρώ, συνεχίζει να ισχύει. Ανακοίνωσε ακόμη ότι η δικαστική απόφαση δεν επηρεάζει τη διαδικασία εκκαθάρισης της Heta.