Εκτενές άρθρο αφιερωμένο στο Γιάννη Βαρουφάκη παρουσιάζει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό «New Yorker», με τον τίτλο «Ο Έλληνας πολεμιστής» και υπότιτλο «Πώς ένας ριζοσπάστης ανέλαβε την Ευρώπη και απέτυχε».
Κατά την εξιστόρηση των γεγονότων των δύο τελευταίων μηνών, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η στιγμή που ο υπουργός έθεσε σε λειτουργιά τον «τραγικό μηχανισμό», όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος, για την επιβολή των capital controls. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επιστρέφοντας από τη δουλειά στις 29 Ιουνίου, ο Βαρουφάκης ενημέρωσε τη γυναίκα του Δανάη Στράτου: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες».
Η αφήγηση των γεγονότων ξεκινά στις 4 Ιουλίου, το Σάββατο πριν από το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το New Yorker, ο πρώην υπουργός, αν και γενικά κατάκοπος από τις συζητήσεις, είχε κοιμηθεί αρκετές ώρες και ήταν σε καλή διάθεση. Μαζί με τη γυναίκα του, και τον αμερικανό οικονομολόγο και συνεργάτη του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, πήγαν σε ένα εστιατόριο. Ο Βαρουφάκης είχε την ηρεμία εκείνου που γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα και ήδη απολάμβανε την ικανοποίηση. Το «ναι», έλεγε, ήταν αναπόφευκτο.
Το «Μολών Λαβέ» στο Ρέγκλινγκ
Είχε προηγηθεί στις 30 Ιουνίου η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ. Τρεις μέρες μετά ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM έστειλε ένα e-mail στο Βαρουφάκη για να του υπενθυμίσει ότι επειδή δεν έγινε η πληρωμή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είχε την επιλογή να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των δανείων. «Εγώ προσωπικά χρωστάω 142,6 δισ. ευρώ. Είναι το όνομά μου στο συμφωνητικό», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει πως η απάντησή του ήταν «Μολών Λαβέ»
Αργότερα, ο πρώην υπουργός τηλεφώνησε στον «σύντροφο», όπως τον αποκάλεσε Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο λίγο-πολύ ανέλυσε τι θα κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός μετά το «ναι» του δημοψηφίσματος. «Τα σοφά παιδιά του Μαξίμου κάθονται καλά στις κυβερνητικές θέσεις τους και δεν πρόκειται να τις αφήσουν», του είπε υποθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραιτούνταν. Απεναντίας, θα προχωρούσε σε μία «στρατηγική αναδόμηση» και στις συνέχεια θα πήγαινε σε εκλογές.
Από την άλλη, ο Γκαλμπρέιθ θεωρούσε ότι το ένστικτο του Βαρουφάκη για τον δημοψήφισμα θα τον πρόδιδε. Το «όχι» θα επικρατούσε παρά τις κλειστές τράπεζες, διότι κατά την άποψή του οι Έλληνες δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Η σύζυγος του πρώην υπουργού συμφωνούσε. Μία δημοσκόπηση, για την οποία διάβαζε από το smartphone της, έδειχνε προβάδισμα του «όχι».
Η παραίτηση από το υπουργείο Οικονομικών
Τη νύχτα μετά το δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και του είπε: «Ενεργοποίησέ με ξανά πλήρως ή αντικατέστησε με».
Ο Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομίας. Εκείνος το αρνήθηκε το επόμενο πρωί υπέβαλε την παραίτησή του. Επέστρεψε στο γραφείο του για να μαζέψει τα πράγματά του. Παρατήρησε ότι η παραίτησή του ανέβασε την αξία του ευρώ. «Είμαι πρότυπο σταθερότητας», είπε.
Κοίταξε το κινητό του και είπε: «Τώρα μπορώ να σβήσω το κινητό του Σόιμπλε».
Κατόπιν παραδέχθηκε ότι θα του λείψει ο βασικός του αντίπαλος. Σε «προσωπικό επίπεδο» τον συμπαθεί, υποστηρίζει: «Έχει ένα όραμα. Είναι ένα λάθος όραμα, αλλά το πιστεύει. Είναι ένας άνθρωπος με αρχές. Μου αρέσουν μου αρέσουν οι πολιτικοί που έχουν μία ιδέα και την υπηρετούν».