Μπορεί η ιδέα της «εθελοντικής» ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων να έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο πολιτικό «consensus» ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι υιοθετείται και από τις γερμανικές τράπεζες.
Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times» αναφέρει ότι, γερμανικές τράπεζες και διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων δηλώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν το σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εάν δεν λάβουν εγγυήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα που θα λάβουν πρέπει να αποπληρωθούν στην ώρα τους και επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις από το γερμανικό κράτος. Ακόμη, τονίζουν ότι το όποιο σχέδιο πρέπει να έχει εθελοντικά, όχι εξαναγκαστικά, χαρακτηριστικά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές».
Αναλυτές εκτιμούν ότι η υλοποίηση της πρότασης για εγγυήσεις που ζητούν οι ιδιώτες επενδυτές θα προσέφεραν «μαξιλάρι» ασφαλείας για τα ελληνικά ομόλογα και θα αποτελούσαν εχέγγυο επιτυχίας του εγχειρήματος. Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε την ιδέα της υλοποίησης μίας τέτοιας πρότασης. «Δεν χρειάζονται πρόσθετα κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών, όλοι έχουν συμφέρον να συμμετέχουν προκειμένου να μην πτωχεύσει η Ελλάδα», τόνισε.
Την ίδια στιγμή, οι οίκοι αξιολόγησης ξεκαθαρίζουν ότι και το ενδεχόμενο μίας «εθελοντικής συμμετοχής» θα αξιολογηθεί ως «πιστωτικό γεγονός», το οποίο σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Η αντίδραση του οίκου Fitch είναι ενδεικτική για τη στάση που θα κρατήσουν οι διεθνείς οίκοι. «Ο Fitch θα αντιμετωπίσει μία τέτοια αντικατάσταση τίτλων ή οικειοθελή μεταβολή της διάρκειας ωρίμανσης ως πιστωτικό γεγονός και θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας», σχολίασε στέλεχος του διεθνής οίκου αξιολόγησης.