Μια νέα σειρά από γεγονότα και παράγοντες, που έκαναν χθες την εμφάνισή τους, δίνουν νέα, δραματική τροπή στο σίριαλ «Επίλυση της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους». Πρόκειται, μάλιστα, για θέματα, τα οποία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες λήψης των κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα μας.
Το ότι η πέμπτη δόση θα δοθεί στην Ελλάδα, θεωρείστε το δεδομένο. Το πώς, όμως, θα γίνει αυτό, δηλαδή υπό ποιες προϋποθέσεις, είναι το μεγάλο ζητούμενο. Λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις των δανειστών μας ότι τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε κάθε περίπτωση, μόλις συνειδητοποίησαν ότι το πολιτικό κλίμα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, επέστρεψαν στα όσα έλεγαν πριν από δέκα ημέρες: ότι, δηλαδή, για να καταβληθεί η δόση, πρέπει να έχει ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (που περιλαμβάνει τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα). Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι για να γίνει η εκταμίευση, «πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος».
Πέραν, όμως, αυτού, οι πιέσεις για συναίνεση συνεχίστηκαν και επαναλήφθηκαν και ως έκκληση από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Φαν Ρομπέι, μετά τη συνάντησή του με το Γιώργο Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, η πρόθεση του νέου τσάρου της οικονομίας να ελαφρύνει το πακέτο των φορολογικών μέτρων σκοντάφτει σε δύο γεγονότα:
– Στην έκτακτη επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, που από αύριο θα ελέγξουν ποια μέτρα και πώς θα εφαρμοστούν για να διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα, και
– Στη νέα διεύρυνση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, που στο πεντάμηνο έφτασε στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ!
Η συνεχιζόμενη, πάντως, αναβλητικότητα των Ευρωπαίων εταίρων μας στη λήψη αποφάσεων για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα – που αποτυπώθηκε και χθες στην πορεία των αγορών – έχει προκαλέσει έντονη νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μπορεί ο Μπάρακ Ομπάμα να απευθύνει διαρκείς εκκλήσεις και παραινέσεις για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, ο προσωρινά επικεφαλής, όμως, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι, κάλεσε χθες από το Λουξεμβούργο τους Ευρωπαίους «να σταματήσουν να καυγαδίζουν για τους όρους του νέου πακέτου βοήθειας και να δράσουν, ώστε να εμποδίσουν ένα φαινόμενο ντόμινο πέραν της Ευρωζώνης, που θα οδηγήσει σε παγκόσμια κατάρρευση».
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, στο Ταμείο φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τη γερμανική στάση και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν αποφασίζει άμεσα, αλλά αφήνει πρώτα τα πράγματα να φτάσουν σε οριακό σημείο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μια κίνηση Αμερικανών γερουσιαστών έρχεται να ταράξει τα νερά. Πρόκειται για ρεπουμπλικάνους από το Τέξας, τη Γιούτα και τη Λουιζιάνα (δηλαδή από άκρως συντηρητικές πολιτείες), οι οποίοι σχεδιάζουν να καταθέσουν πρόταση, η οποία – αν ψηφιστεί μέσω νόμου – θα υποχρεώνει το υπουργείο οικονομικών να καταψηφίζει την παροχή βοήθειας του Ταμείου σε χώρες της Ευρωζώνης. Το βασικό επιχείρημα της συγκεκριμένης ομάδας γερουσιαστών είναι ότι δεν πρέπει και δεν μπορούν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να επωμιστούν το βάρος της διάσωσης των προβληματικών χωρών της γηραιάς ηπείρου, όπως η Ελλάδα.