Η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου σχεδίου – που περιλαμβάνει τα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα – αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και την αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, ανεξάρτητα από πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις. Αυτό επισημαίνει στην εβδομαδιαία έκθεσή της η Alpha Bank, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει σήμερα επιλογές ή δυνατότητες αποτυχιών ή καθυστερήσεων».

Οι επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της τράπεζας εκτιμούν ότι όλα τα μέτρα είναι αναγκαία, καθώς «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να είναι πιο σταδιακή, διότι τότε το δημόσιο χρέος μπορεί να συνεχίσει να διογκώνεται σε επίπεδα που δεν είναι βιώσιμα».

Υποστηρίζουν, πάντως, ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και ότι η επιτυχία του δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων για τους εξής λόγους:

Η αναγκαία αύξηση των εσόδων εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, «η οποία είχε μειωθεί σημαντικά τα τελευταία έτη».

Οι μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας συνεπάγονται πολλαπλές κινητοποιήσεις εργαζομένων, εμποδίζοντας περαιτέρω τη λειτουργίας της οικονομίας και την προσαρμογή.

Η ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή είναι δυσκολότερη λόγω των διαδοχικών υποβαθμίσεων, «που καταρράκωσαν το οικονομικό κλίμα στην εγχώρια οικονομία».

Αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, που μπορεί να οφείλονται και σε λανθασμένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις συγκεκριμένων μέτρων.

Η έκθεση καταλήγει συμπεραίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της επιχειρούμενης προσαρμογής και τα εμπόδια στην υλοποίηση των μέτρων απαιτούν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα διακυβέρνησης εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς την οποία διακυβεύεται το μέλλον της χώρας».