Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, που θεωρείται η επικρατέστερη για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επιδιώκει «την οικοδόμηση ενός οργανισμού που θα λειτουργεί επιδεικνύοντας ευαισθησία στα ερεθίσματα, πνεύμα συνεργασίας, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της δικαιοσύνης», δήλωσε σε συνέντευξή της σήμερα στη δωρεάν εφημερίδα Metro.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου να ορίσει «με συναίνεση» ή, ελλείψει αυτής, μέσω ψηφοφορίας το διάδοχο του Γάλλου Ντομινίκ Στρος-Καν που παραιτήθηκε ύστερα από τη δίωξή του για σεξουαλικά αδικήματα στις ΗΠΑ.

Οι δύο υποψήφιοι στην κούρσα της διαδοχής είναι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς.

«Οι αποστολές του ΔΝΤ είναι ποικίλες αλλά πρώτος στόχος του παραμένει η συμβολή στη διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Αν καταλάβω τη θέση, η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι να συναντηθώ με τους 2.500 εργαζόμενους του ΔΝΤ και τα 24 μέλη του συμβουλίου της διοίκησης που έχουν πλήρη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να γνωρίζω καλά τους μηχανισμούς ενός οργανισμού», τόνισε.

Η Λαγκάρντ είπε ότι οι δύο βασικοί ρόλοι του ΔΝΤ κατά τη γνώμη της η εποπτεία και η διαχείριση κρίσεων, ρόλοι που πρέπει «σαφώς να επαναδιατυπωθούν και να αναπτυχθούν».

«Για μένα το ΔΝΤ είναι ένας οργανισμός που πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία των μελών του όχι ο +κακός χωροφύλακας+ των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πιθανότητα να οριστεί διευθυντής του ΔΝΤ ένας υποψήφιος από αναπτυσσόμενη χώρα, η Λαγκάρντ δήλωσε: «δεν είμαι η υποψήφια της Ευρώπης, είμαι μια υποψήφια απλά. Η διαδικασία εκλογής είναι διαφανής, ανοιχτή και αξιοκρατική με βάση τα προσόντα. Δεν πρέπει να ντρέπομαι που είμαι Ευρωπαία».

Η εκλογή μιας γυναίκας στην ηγεσία του ΔΝΤ «θα ήταν ένα θετικό σημάδι. Όχι γιατί οι γυναίκες είναι καλύτερες στην άσκηση ηγεσίας, αλλά γιατί έτσι ένας οργανισμός ενισχύει τον χαρακτήρα της διαφορετικότητας», είπε η Λαγκάρντ.

Στην Ουάσινγκτον, ο Ινδός Αρβίντ Βιρμάνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η Λαγκάρντ ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει τη θέση του γενικού διευθυντή.

«Δεδομένης της διαδικασίας που έχω δει και του τρόπο με τον οποίο διεξάγεται, θεωρώ ότι υπάρχει ελάχιστη ή σχεδόν καμιά δυνατότητα το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό από αυτό των τελευταίων δεκαετιών».

«Δεν υπήρξε η ευκαιρία, ούτε ενδιαφέρον για την τροποποίηση της διαδικασίας…Το βασικό είναι το βάρος ψήφου των κρατών μελών και αυτό καθορίζει το αποτέλεσμα», είπε τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής του γενικού διευθυντή.

Η Λαγκάρντ έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει καθοριστικό βάρος ψήφου στο συμβούλιο της διοίκησης.