Εργαλείο ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου και όχι μέσο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή όχημα για προσωπικές στρατηγικές αυτοπροβολής είναι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής 2014–2020, υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, χαιρετίζοντας την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος και πρόσθεσε.
«Σήμερα η πατρίδα χρειάζεται πάνω από όλα πράξεις. Μακριά από φωνασκίες και συγχύσεις που βλάπτουν τη Δημοκρατία. Χρειάζεται συλλογική κινητοποίηση για επανεκκίνηση της οικονομίας και υπέρβαση, με όρους αξιοπρέπειας και κοινωνικής συνοχής, της κρίσης» τόνισε η κ. Δούρου και «μεγάλη πρόκληση» για τη νέα περιφερειακή αρχή την έγκαιρη κατάθεση ενός ΠΕΠ που να ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία της, αναφορικά με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των επενδυτικών προτεραιοτήτων, προκειμένου το ΠΕΠ να μετατραπεί σε κρίσιμο εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας και της χώρας.
Το ΠΕΠ Αττικής, το οποίο έλαβε την έγκριση της Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2014, συνέχισε η περιφερειάρχης, διασφάλισε για την Περιφέρεια Αττικής τα οικονομικά μέσα για την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε Περιφερειακό επίπεδο. Η έγκριση αυτή ήταν το πρώτο βήμα, του έγκαιρου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Επίσης πρώτο βήμα υλοποίησης του προγράμματος αποτελεί η σημερινή «εξειδίκευση» -της επιτροπής παρακολούθησης υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάαρχη κεντρικού Τομέα Ερμίνας Κυπριανίδου -για την άμεση έκδοση προσκλήσεων και την ένταξη πράξεων στο νέο πρόγραμμα.
Η περιφερειάρχης επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα είναι «απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη, η έμφαση πρωτίστως στην αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και δευτερευόντως στην απορρόφηση των κονδυλίων». Πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή αγωνίζεται για την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, στη θέση εκείνου του μοντέλου με τα πήλινα πόδια που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες και συνέβαλλε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την κρίση χρέους. «Ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου με έμφαση στα σύγχρονα ευρωπαϊκά εργαλεία μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, την προώθηση της καινοτομίας, τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, με συνδυασμό ευρωπαϊκών και ίδιων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων και με τις κατάλληλες συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε η κ. Δούρου.
Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής είχε σύντομη συνομιλία με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Sabine Bourdy και Filip Busz, στους οποίους πρότεινε την ίδια αυστηρότητα με την οποία ασκούν τους ελέγχους για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, να ασκούν και στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Εξάλλου, στελέχη της Περιφέρειας επισημαίνουν ότι το το υπουργείο Οικονομίας διαψεύδει δημοσιεύματα περί στασιμότητας ή μη εφαρμογής των Κοινοτικών Προγραμμάτων και διαβεβαιώνει ότι από τις 29 Ιουνίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι Επιτροπές Παρακολούθησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αττικής, Κρήτης και Πελοποννήσου.