Την τοποθέτησή τους υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής γνωστοποίησαν, με κείμενά τους, καθηγητές της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
«Λέμε ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας» αναφέρουν στο κείμενο που υπογράφουν 88 καθηγητές της Νομικής Αθηνών και υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη και αξιοπρεπής, μόνο εφόσον αγωνίζεται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι «ιστορικών διαστάσεων», καθώς «κρίνεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας» και «η ασφάλεια και η ευημερία των επόμενων γενεών».
Κάνουν λόγο για «σοβαρότατες θυσίες» που υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, επιρρίπτοντας ευθύνες στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και στους εταίρους της Ε.Ε. και τους λοιπούς δανειστές, επειδή «τα βάρη της κρίσης δεν κατανεμήθηκαν με τρόπο που να προστατεύονται επαρκώς οι πιο αδύναμοι». «Η άνιση, αλλά και αναποτελεσματική αυτή κατανομή των βαρών είχε ως συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να αναπτύξει μία επιφυλακτική έως εχθρική στάση έναντι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» αναφέρουν.
Ωστόσο, υπενθυμίζουν: «Η δημοκρατία και η ελευθερία στην πατρίδα μας εμπεδώθηκαν και λειτούργησαν ομαλά μόνο μετά την είσοδό μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, αλλά και η εξωτερική ασφάλεια της Ελλάδας εξασφαλίστηκαν με τη βοήθεια και την πολύπλευρη αρωγή των ευρωπαίων συμμάχων μας». Προσθέτουν, δε, ότι «είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι οι Ευρωπαίοι είναι πρωταρχικά (συν)εταίροι μας. Λόγω της ιδιότητάς τους αυτής έγιναν και δανειστές μας. Σκοπός όλων των δανείων που μας έχουν χορηγηθεί είναι η εξυπηρέτηση του κοινού ευρωπαϊκού σκοπού, μέσα στον οποίο τοποθετείται και το ελληνικό όραμα για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων».
Τέλος, οι καθηγητές της Νομικής Αθηνών αναφέρουν ότι «εκτός ευρώ και Ε.Ε., η Ελλάδα είναι εξαιρετικά αδύναμη και δεν μπορεί να σταθεί. […] Η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας, που θα ακολουθήσει μία άτακτη χρεοκοπία, θα επιδεινώσει δραματικά τη ζωή όλων μας και θα καταστρέψει κυριολεκτικά τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας, που έχουν ήδη πληγεί καίρια από την κρίση. Δεν θα χαθούν όμως μόνον ζωτικής φύσεως κεκτημένα, όπως οι βασικές ελευθερίες της ΕΕ ή τα προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ ή, περαιτέρω, τα τόσο σημαντικά για την πανεπιστημιακή κοινότητα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus”. Πάνω απ’ όλα θα αποκοπεί ο ακατάλυτος εδώ και δεκαετίες δεσμός που μας συνδέει με την περισσότερο αναπτυγμένη, οικονομικά, πνευματικά και πολιτιστικά, ένωση κρατών του πλανήτη». «Δεν κινδυνεύουμε μόνον με απόλυτη φτωχοποίηση» καταλήγουν «αλλά και με πλήρη διεθνή απομόνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
«Ναι» και από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το κείμενο καθηγητών του πανεπιστημίου Πειραιά. «Το Πανεπιστήµιο Πειραιώς, ως χώρος όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της, τούτη την δύσκολη στιγµή για τη χώρα και πέρα από κάθε προσωπική ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση, απευθύνεται στην κοινωνία ζητώντας της να ψηφίσει ξεκάθαρα ΝΑΙ στο δηµοψήφισµα της Κυριακής» τονίζουν οι 41 υπογράφοντες.
Ως καθηγητές ενός «Ιδρύµατος που ιδιαιτέρως θεραπεύει γνωστικά αντικείµενα που εφάπτονται µε το παραγωγικό σύστηµα της χώρας», χωρίς να παραλείψουν να εκφράσουν την ανησυχία τους «για την εξαιρετικά δυσµενή οικονοµική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα», απευθύνονται στην κοινωνία, ώστε «να υπενθυµίσουν σε όλους τα τεράστια οφέλη για το προσωπικό και κυρίως για τους φοιτητές από την συµµετοχή µας στην ΕΕ και την ευρωζώνη».
«Το ΝΑΙ των καθηγητών του Πανεπιστηµίου µας, το δικό µας ΝΑΙ, απαντά στο πραγµατικό διακύβευµα που τίθεται σήµερα, που είναι η παραµονή της χώρας στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της την Ευρωζώνη και ζητά από όλους να κυριαρχήσει πνεύµα ψυχραιµίας και νηφαλιότητας, ζητά από όλους να κοιτάξουµε µπροστά, ζητά από όλους να σταθούµε στο ύψος των περιστάσεων, ζητά από όλους να παλέψουµε πατριωτικά για τα εθνικά δίκαια και συµφέροντα µέσα στο κοινό µας ευρωπαϊκό σπίτι. Με ένα θετικό και καθαρό ΝΑΙ» καταλήγει το κείμενο των καθηγητών.
Υπενθυμίζεται ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και μέσω της ΠΟΣΔΕΠ έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο «ΝΑΙ» για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.