Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να κάνει κινήσεις για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, ώστε οι Ευρωπαίοι εταίροι της να της παραχωρήσουν μία ελάφρυνση χρέους, σημείωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.
Ερωτηθείσα ποιο από τα δύο θα πρέπει να προηγηθεί, οι δεσμεύσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις ή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η Λαγκάρντ απάντησε: «Δεδομένου του πού βρισκόμαστε, η υποψία μου είναι ότι θα ήταν πολύ πιο επιθυμητό να δούμε μία συνειδητή κίνηση προς τις μεταρρυθμίσεις, και αυτή να ακολουθηθεί από την άλλη πλευρά».
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε στο δ.σ. ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι μέσω της προσέγγισης που προτείνει η ίδια, δηλαδή να λάβει η Ελλάδα μέτρα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και οι Ευρωπαίοι εταίροι της να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.
Στο ΔΝΤ εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που είναι αρνητική. Κάποια μέλη του συμβουλίου αντιμετώπισαν με δυσπιστία το θέμα, ενώ άλλα επέμεναν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτή η έκθεση η οποία είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή.
Νέα χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ
Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με κείμενο ερωτοαπαντήσεων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Ταμείο.
Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία που εργάζονται με πολλά μέλη της ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο.
Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής καθώς τούτο αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου.
Τέλος διευκρινίζει ότι οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.