Η ανακοίνωση μιας πρωτοβουλίας «τύπου Βιέννης» για το ελληνικό χρέος θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε C, τονίζει ο οίκος Fitch σε σημερινή του ανακοίνωση.

Ο οίκος επαναλαμβάνει ότι θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση εξαναγκασμό των ομολογιούχων και «πιστωτικό γεγονός» ακόμη και εάν η συμμετοχή τους θεωρηθεί «εθελοντική».

Με την ολοκλήρωση της σχετικής πρωτοβουλίας, τονίζει ο οίκος, θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε «RD» (restricted default), αφήνοντας όμως τις αξιολογήσεις των ελληνικών ομολόγων, τόσο αυτών που επηρεάζονται από την πρωτοβουλία, όσο και των ανεπηρέαστων, στα υφιστάμενα επίπεδα (πιθανώς σε CCC).

Η Fitch πιθανότατα δεν θα δώσει αξιολόγηση χρεοκοπίας (D) στα ομόλογα που επηρεάζονται από μια τέτοια πρωτοβουλία, καθώς αναμένεται να αποπληρωθούν με βάση τους αρχικούς τους όρους, αν και με δέσμευση μετακύλισης του κεφαλαίου σε νέα ομόλογα. Το γεγονός της χρεοκοπίας θα καταγραφεί από την αξιολόγηση της Ελλάδας με RD.

Η ίδια σειρά υποβαθμίσεων θα ακολουθηθεί και σε περίπτωση πιο «παραδοσιακών» μεθόδων ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, τονίζει ο οίκος.