Η διένεξη στην οποία έχουν εμπλακεί η Ελλάδα με τη Γερμανία όσον αφορά τους όρους του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας ρίχνει μια βαριά σκιά στην Ιρλανδία και διχάζει την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς όσον αφορά το ερώτημα αν το Δουβλίνο θα έπρεπε να σταθεί στο πλευρό της Αθήνας ή αντιθέτως να ασκήσει πιέσεις για να εξασφαλιστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να εκπληρώσει αυστηρές προϋποθέσεις.
Το ελληνικό ζήτημα, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναμένεται ότι θα συζητηθεί εκτενώς στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία. Το κεντροδεξιό, κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ επισημαίνει ήδη το πρόβλημα στην Ελλάδα για να υπογραμμίσει ότι είχε δίκιο που είχε αγνοήσει τις προτροπές να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους διεθνείς πιστωτές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Η προσεκτική παρασκηνιακή διπλωματία του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν συνέβαλε να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι στο πακέτο στήριξης και προετοίμασε το έδαφος για μία εντυπωσιακή ανάκαμψη, αλλά δεν είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση του χρέους και οι περισσότεροι μεγαλομέτοχοι και κάτοχοι αξιογράφων τραπεζών που πτώχευσαν πήραν τα χρήματά τους πίσω.
Μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Νούναν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που τήρησαν την πιο επικριτική στάση έναντι της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας, η αντιπολίτευση έσπευσε να τον κατηγορήσει τον ότι τάσσεται στο πλευρό εκείνων που προκάλεσαν δεινά στον ιρλανδικό λαό ώστε η Ελλάδα να μην εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία.
Σκληρή γραμμή τήρησαν επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία, χώρες που επίσης είχαν λάβει πακέτα στήριξης στο πρόσφατο παρελθόν.
Σε πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο της η ιρλανδική Independent, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, κατήγγειλε: «Ο Νούναν υποστηρίζει τους Γερμανούς στην αναμέτρηση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας».
Ο ίδιος διέψευσε ενώπιον της βουλής το δημοσίευμα λέγοντας ότι τρέφει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και ότι οι πληροφορίες περί του αντιθέτου βασίζονται σε «διαρροές, εικασίες και διαστρεβλώσεις».
Οι επικριτές του τού υπενθύμισαν την οργή που είχε προκαλέσει στην Ελλάδα όταν το 2012 είχε δηλώσει ότι οι οικονομικές σχέσεις της Ιρλανδίας με την χώρα δεν είναι πολλές περισσότερες από αυτές των τουριστών που πάνε διακοπές εκεί ή των καταναλωτών που αγοράζουν φέτα από το σούπερ-μάρκετ.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία επίσης συγκαταλέγονται στους σκληροπυρηνικούς στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, σημειώνει το Ρόιτερς.
Και οι δύο χώρες έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις, αντίθετες στα αριστερά ιδανικά της ελληνικής κυβέρνησης, υπενθυμίζει το πρακτορείο και προσθέτει ότι οι ισπανοί και οι πορτογάλοι πολίτες επίσης υπέφεραν από τις αυξήσεις φόρων και την λιτότητα τα τελευταία χρόνια, σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση που έλαβαν οι χώρες τους.
«Καταστροφή στο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων»
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης απηύθυνε μια άμεση έκκληση δύο φορές αυτή την εβδομάδα προς τους ιρλανδούς ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον ελληνικό λαό με άρθρο του και με ραδιοφωνική του συνέντευξη σε ζώνη υψηλής ακροαματικότητας.
Χθες Πέμπτη, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι απέκλεισε την πιθανότητα διαγραφής του ελληνικού χρέους και πρότεινε η Αθήνα να ακολουθήσει το ιρλανδικό παράδειγμα και να επικεντρωθεί σε αναπτυξιακά μέτρα. Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Τζόαν Μπάρτον κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «κάνει μαθήματα» στην Ευρώπη.
Θα επρόκειτο για «καταστροφή σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων αν η Ιρλανδία τώρα εμφανιζόταν να τάσσεται με το μέρος της Γερμανίας, στο πλευρό του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σημείωσε ο λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Dublin City Έιν Ο΄Μάλεϊ.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα Φίνε Γκαέλ του Έντα Κένι να έρχεται πρώτο στις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν πριν από τον προσεχή Απρίλιο, αλλά να δίνει μάχη για να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα έχει αυτοδυναμία με τον σημερινό εταίρο του, τους κεντροαριστερούς Εργατικούς.
Ο παραδοσιακός εχθρός του Φίνε Γκαέλ, το κεντροδεξιό Φιόνα Φέιλ, και το αριστερό Σιν Φέιν, αναμένεται ότι θα δώσουν μάχη για να εξασφαλίσουν τη δεύτερη θέση και πιθανόν θέση στην επόμενη κυβέρνηση, για να σχηματιστεί η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί ένας συνασπισμός.
Το Φίνε Γκαέλ ποντάρει στην ανάκαμψη της οικονομίας έπειτα από το πακέτο στήριξης του 2010 ώστε να κερδίσει ψήφους μετά την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη που εμφάνισε η χώρα τον περασμένο χρόνο.
Αλλά οι κατηγορίες της Αριστεράς ότι συντάσσεται με την επιχειρηματική ελίτ και ότι στρέφει τα περισσότερα μέτρα λιτότητας εναντίον των φτωχών προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας νωρίτερα μέσα στον χρόνο με τους διαδηλωτές να ζητούν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα κρατώντας ελληνικές σημαίες.
Μια πρόχειρη δημοσκόπηση σε δείγμα λιγοστών πολιτών στους δρόμους του Δουβλίνου εμφάνισε διχασμένο το εκλογικό σώμα ως προς το ελληνικό ζήτημα: οι μισοί ενέκριναν τη σκληρή στάση του Νούναν, οι άλλοι μισοί την αποδοκίμασαν.
«Εμείς υποχρεωθήκαμε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την λιτότητα, γιατί όχι κι αυτοί»;, είπε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος στην οικονομική συνοικία του Δουβλίνου, ο οποίος δεν θέλησε να πει το όνομά του διότι δεν θα ήθελε να αναστατώσει τους Έλληνες γείτονές του.