Για τις επόμενες κινήσεις όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα ενημερώνει το ολλανδικό κοινοβούλιο με επιστολή του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κέες Ντε Γιάγκερ.

Ζήτησε τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε ένα νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα. Η σημαντική επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων είναι βασικός όρος για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ολλανδία, είπε.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να επιτύχει «το ταχύτερο δυνατό» πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. «Είναι κατά την άποψη μου σωστό να αναμένουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα κάνει μία ουσιαστική συμβολή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι αυτός που έχει τεράστιο συμφέρον από τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρωζώνη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο Ντε Γιάγκερ τάχθηκε εναντίον κάθε προσπάθειας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Κάτι τέτοιο θα είχε τραγικές συνέπειες, τόνισε. Η αποτυχία της Ελλάδας σηματοδοτεί επέκταση της «μόλυνσης» σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και ζημιές πολλών δισ. ευρώ για τους Ολλανδούς φορολογούμενους.

Παράλληλα ο Ολλανδός υπουργός ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειες για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και για ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας.