«Οι επιλογές σχετικά με την Ελλάδα μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της Δημοκρατίας, όχι μόνον της οικονομίας, μ’ έναν συμβιβασμό που θα οδηγήσει σε πραγματική στροφή, διότι αντιθέτως θα επιβεβαιωθεί, με την περίπτωση της Ελλάδας, ότι η ουσιαστική Δημοκρατία δεν είναι εφαρμόσιμη», γράφει σε παρέμβασή του στην ιταλική έκδοση της διαδικτυακής ειδησεογραφικής πύλης Huffington Post ο Στέφανο Φασίνα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα.
Σύμφωνα με τον Φασίνα, από τους κύριους εκφραστές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «Δημοκρατικών» στον Ματέο Ρέντσι, «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, τα κόμματα, θα έπρεπε να ξεκινήσουν μια επιχείρηση αλήθειας».
Μια από τις κύριες αλήθειες, προσθέτει, είναι ότι «τα προγράμματα διάσωσης είχαν ως κύριο στόχο την διάσωση των δανειστών της Αθήνας, όχι την διόρθωση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και ούτε, όπως επαναλαμβάνει η σχετική προπαγάνδα, την χρηματοδότηση των πρόωρων συντάξεων και των “τεμπέληδων”, ελλήνων δημόσιων υπαλλήλων».
«Η περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία για να διορθωθεί η πορεία του Τιτανικού -Ευρώπη και να αποφευχθεί το ναυάγιο της ενιαίου νομίσματος», γράφει ο Ιταλός πολιτικός και οικονομολόγος, με θητεία και στο στελεχικό δυναμικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο ιταλός κεντροαριστερός βουλευτής σημειώνει παράλληλα ότι «ένας μη φιλόδοξος συμβιβασμός θα παρέδιδε μια βαριά ασθένεια, σε μια θεραπεία βασισμένη στην δηλητηρίαση. Όμως η πολυσύνθετη σοσιαλιστική και δημοκρατική οικογένεια (που εδώ και τριάντα χρόνια επηρεάζεται έντονα από την συντηρητική κουλτούρα) ακολουθεί το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας και των μεγάλων επιχειρήσεων».