Δεν αλλάζει η θέση της ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Στην σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, επαναβεβαιώθηκε η ισχύς της απόφασης του πρόσφατου συνεδρίου της , με αφορμή τη νέα επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης προς όλους τους δήμους και με την οποία ζητά την εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Με την ΠΝΠ καλούνται ως γνωστόν, οι δήμοι, όπως και όλοι οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην εισήγηση – τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι δεν έχει αρθεί κανείς από τους λόγους για τους οποίους είχε αρνηθεί η ΚΕΔΕ να προβούν οι δήμοι στην κατάθεση των διαθεσίμων.
Επίσης, ότι «επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι που ως ΚΕΔΕ είχαμε διατυπώσει πριν από μερικές εβδομάδες, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διαπραγματευτικής τακτικής μας. Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα στα βράχια, εξαιτίας αφενός της πρωτοφανούς αδιαλλαξίας των δανειστών μας, αφετέρου της λανθασμένης τακτικής από δικής μας πλευράς να επενδύσουμε στο φόβο και τη δειλία που υποθέταμε ότι θα επιδείκνυαν απέναντι στο σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας, είναι πιο κοντά από ποτέ».
Ο Γιώργος Πατούλης επισήμανε ακόμη ότι το προσωπικό των δήμων έχει μειωθεί δραστικά και ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού έχει ήδη «πληρώσει» τα τελευταία πέντε χρόνια, με περικοπές στη χρηματοδότησή της από το Κράτος που ξεπερνούν το 60%, το μερίδιο της στην προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Την ίδια ώρα, άλλοι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να δημιουργούν τεράστια ελλείμματα.
Αποτέλεσμα όλων αυτών πρόσθεσε είναι η επιδείνωση της ήδη κακής οικονομικής κατάστασης όλων των δήμων. Οι οποίοι, όπως είπε, αν αναγκαστούν να καταθέσουν τα όποια ταμειακά διαθέσιμα έχουν σήμερα, θα αντιμετωπίσουν ακόμη και πρόβλημα λειτουργίας.
Ακόμη σημείωσε ότι παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει ως έχει τη δυνατότητα, στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα της δίνει τη δυνατότητα να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, χωρίς τη συναίνεση των δημοτικών συμβουλίων.
Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, κατήγγειλε για υποκρισία τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας που πιέζει την κυβέρνηση να δεχθεί μια Συμφωνία, που θα φέρει τους μισθούς και τις συντάξεις στα 300 ευρώ. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, με τις προτάσεις που κατέθεσε έδειξε ότι επιθυμεί την υπογραφή μιας έντιμης συμφωνίας.
Από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο επικεφαλής του και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, υποστήριξε ότι αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να τα πάρει, είχε τον τρόπο να το πράξει. Ακόμη επισήμανε ότι μέχρι σήμερα μόνο 8 ΟΤΑ κατέθεσαν τα διαθέσιμά τους. Παρ’ ότι και οι 13 περιφέρειες συμφώνησαν να τα καταθέσουν και 50 σύνεδροι, αρκετοί εκ των οποίων δήμαρχοι, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ψήφισαν υπέρ της κατάθεσής τους.
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, δήλωσε κι αυτή αντίθετη στην κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων. Και τόνισε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι εκείνες που ευθύνονται για τη σημερινή καταστροφή της χώρας.