Έντονο εκνευρισμό προκάλεσε για ακόμα μία φορά το σενάριο τρόμου για τελεσίγραφο για συμφωνία μέχρι την Παρασκευή και εν συνεχεία… περιορισμό κινήσεων κεφαλαίων, το οποίο κυκλοφόρησε από τη γερμανική Suddeutsche Zeitung.

Το σενάριο διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε τη Δευτέρα ότι τα δημοσιεύματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης και διαρρέονται από μερίδα των ίδιων των πιστωτών για να κάμψουν τις αντιστάσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με το επίμαχο σενάριο – σοκ, η περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει από την επομένη της Πέμπτης, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup, πράγμα το οποίο φαντάζει πολύ πιθανό με τα σημερινά δεδομένα καθώς και οι δύο πλευρές πορεύονται στις διαπραγματεύσεις με καταληκτική ημερομηνία την 30 Ιουνίου, ημέρα που λήγει η τετράμηνη παράταση.

Η Suddeutsche Zeitung επικαλούμενη ανώνυμες πληροφορίες αναφέρει ότι τα βήματα που θα ακολουθηθούν την επομένη ενός αποτυχημένου Eurogroup την Πέμπτη είναι αρχικά η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή για να βρεθεί μία πολιτική λύση.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση ούτε στη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων.

Μάλιστα, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχτεί να επιβάλει ένα τέτοιο νόμο, τότε θα δρομολογηθεί απομόνωσή της από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης!

Λίγο μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε στο Reuters ότι «τα σενάρια περί επιβολής capital controls δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», ενώ από την πλευρά του το Βερολίνο αρκέστηκε να πει ότι ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το επίμαχο δημοσίευμα.