«Άποψή μας είναι ότι τα μέτρα που εξετάζει και θα φέρει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να εστιάζονται στη μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα και στην πάταξη της φοροδιαφυγής και λιγότερο στην αύξηση των φόρων, που πλήττει τόσο τα ασθενέστερα στρώματα όσο και όλους τους εργαζομένους», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Νανόπουλος, στο συνέδριο των «Financial Times» και κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων.

Διαπίστωσε, δε, ότι παρατηρούνται κόπωση και ολιγωρία στις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να εντείνονται η ανησυχία και η αβεβαιότητα, που υποθάλπουν τα σενάρια καταστροφής.

Τα μέτρα, είπε, θα είναι επώδυνα, αλλά και η άρνηση δεν αποτελεί λύση. «Μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν», δήλωσε, ενώ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία να επιδείξουν αλληλεγγύη και συνεργασία προκειμένου να ευοδωθεί η υλοποίηση του δύσκολου προγράμματος. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι αυτό μπορεί να γίνει και με ενδεχόμενη ενσωμάτωση προτάσεων άλλων κομμάτων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι η χώρα χαρακτηρίζεται από διεθνή ανυποληψία και ευρωπαϊκή περιθωριοποίηση, και παρά τις εύλογες αντιδράσεις το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να υλοποιήσει πιστά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προκειμένου η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές.

Για το τραπεζικό σύστημα, υποστήριξε ότι οι στρατηγικές συνεργασίες αποτελούν εύλογη εξέλιξη, όταν όμως οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οι κινήσεις αυτές, όταν γίνουν, πρέπει να πραγματοποιηθούν με προσοχή, με καλό σχεδιασμό και με συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαίων, εξαιτίας της αναξιοπιστίας της χώρας.

Η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσον αφορά στον δανεισμό τους, γίνεται και πρέπει να γίνει σταδιακά, καθώς ένας βίαιος απεγκλωβισμός θα οδηγούσε σε όξυνση της ύφεσης.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι εφόσον τηρηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι κεραίας, το ελληνικό δημόσιο θα ανακτήσει την αξιοπιστία του και οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μπουν ξανά στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.