Το σχέδιο ήταν απλό στη σύλληψη και εξελίχθηκε σε ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε στην πράξη ήδη μία φορά και πέτυχε. Ο λόγος για την εταιρία που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2012-2015, το οποίο θα αφορά περίπου 40 κρατικές επιχειρήσεις.
Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το όλο εγχείρημα φέρει το όνομα της «Τρόιχαντ» του οργανισμού δηλαδή που ανέλαβε τη ρευστοποίηση τους συνόλου της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας, στις αρχές της δεκαετίας του 90.
Μέσα σε διάστημα τριών ετών, πουλήθηκαν περίπου 8.500 κρατικές επιχειρήσεις και εισπράχθηκαν περί τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Τρόιχαντ λειτουργούσε με διαδικασίες εξπρές, σε όλες τις φάσεις του προγράμματος. Γι’ αυτό και συγκέντρωσε πάνω της υποψίες για αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ έκανε και σειρά ατυχών χειρισμών που οδήγησαν το τίμημα της πώλησης ορισμένων εταιριών σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, απάλλαξε την Αν.Γερμανία από τα «βαρίδια» του καθεστώτος Χόνεκερ. Από την άλλη πλευρά, εκτίναξε την ανεργία πάνω από το 15%, ενώ χρειάστηκε περίπου μία 20ετία για να βρεθεί η ανατολική Γερμανία σε φουλ ρυθμούς.
Η ελληνική «Τρόιχαντ», όπως λέει σήμερα η εφημερίδα «Κεφάλαιο», θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη γερμανική και θα έχει δύο βασικούς τομείς δραστηριοποίησης: ο πρώτος θα αφορά τις αποκρατικοποιήσεις αυτές καθεαυτές, ενώ ο δεύτερος θα εντοπίζει το ενδιαφέρον στην πώληση ακινήτων, δηλαδή δημόσιας γης.