Είναι ώρα η Ευρώπη να ενισχύσει τον κεντρικό της ρόλο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των κρατών – μελών εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ακόμη έκανε λόγο για ανάγκη σύστασης ενός υπουργείου Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, καθώς και την επιβολή βέτο από τις αρχές της Ε.Ε αναφορικά με τις δαπάνες ή άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τα κράτη-μέλη.

Όπως δήλωσε «Σε πρώτη φάση είναι δικαιολογημένο να δοθεί οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος προσαρμογής. Αλλά αν μία χώρα συνεχίζει να μην φέρνει αποτελέσματα, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσαν πως το δεύτερο στάδιο πρέπει να είναι διαφορετικό».

«Στη δεύτερη φάση οι ευρωπαϊκές αρχές – δηλαδή το Συμβούλιο βάση της πρότασης από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ – πρέπει να λάβουν οι ίδιες αποφάσεις σε σχέση με την εν λόγω οικονομία», τόνισε ο Τρισέ.

Ο διοικητής της ΕΚΤ περιέγραψε και το πλαίσιο βάση του οποίου θα ασκούνταν οι αρμοδιότητες του ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών. Όπως είπε «το υπουργείο θα έχει άμεση ευθύνη σε τρεις τουλάχιστον τομείς: πρώτον, την εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών και των πολιτικών ανταγωνιστικότητας. Δεύτερον, όλες τις τυπικές ευθύνες των εκτελεστικών οργάνων, σε ότι αφορά τον ενοποιημένο χρηματοοικονομικό τομέα της Ένωσης. Τρίτον, την εκπροσώπηση της Ένωσης στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς».