Λύση που θα επιτρέψει την εκταµίευση της πέµπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, επεξεργάζονται από κοινού Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η λύση βασίζεται ως έναν βαθµό στην ιδέα της λεγόµενης Πρωτοβουλίας της Βιέννης και προβλέπει οικειοθελή επιµήκυνση των οµολόγων, τα οποία διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας. Η επιµήκυνση αυτή θα περιορίσει σηµαντικά τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τον επόµενο χρόνο. Παράλληλα, επιδιώκεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση την πολιτική δέσµευση να χρηµατοδοτήσει τα όποια κενά προκύψουν στην κάλυψη των δανειακών αυτών αναγκών.
Εφόσον επιτευχθεί η λύση, θα λυθούν τα χέρια του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και θα µπορέσει να εκταµιεύσει την επόµενη δόση. Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ δεσµεύεται από το καταστατικό του να µη χρηµατοδοτεί µια χώρα, αν προηγουµένως δεν έχει εξασφαλισθεί η εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών για τους επόµενους τουλάχιστον 12 µήνες.
Σύµφωνα µε αυτό το σχέδιο λύσης, όπως αναφέρουν τα «Νέα», το οποίο κερδίζει έδαφος, οι πιστωτές της Ελλάδας θα κληθούν να στηρίξουν τη χώρα, αλλά και τις δικές τους τοποθετήσεις σε ελληνικά οµόλογα, αντικαθιστώντας τους τίτλους τους που λήγουν το προσεχές διάστηµα µε νέους µεγαλύτερης διάρκειας. Σ
ύµφωνα µε πληροφορίες, η «επιµήκυνση» αυτή συζητείται να αφορά τα οµόλογαπου λήγουν την περίοδο 2012-2013.Με τη λύση αυτή φέρεται να συµφωνεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έχει ταχθεί κατηγορηµατικά εναντίον οποιασδήποτε µορφής αναδιάρθρωσης, η οποία θα συνιστούσε «συγκεκαλυµµένη χρεοκοπία».
Ο κ. Τρισέ είχε υποστηρίξει, µάλιστα, ότι σε µια τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ θα σταµατούσε να χρηµατοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, αποδεχόµενη οµόλογα του ελληνικού Δηµοσίου, όπως κάνει σήµερα. Υπέρ της λύσης έχει ταχθεί εξάλλου και ο επίτροπος ΟλιΡεν, ο οποίος και την εισηγήθηκε.