Αντίθετη στην αναδιάρθρωση χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητα της για την ηγεσία του ΔΝΤ.
Σε άλλη ερώτηση για το εάν ανήκει στους «σκληρούς φιλελεύθερους», υποστήριξε ότι είναι «φιλελεύθερη, ήπια όμως, που πιστεύει στη ρύθμιση της αγοράς μέσω του κράτους».
Από την πλευρά τη στήριξή του στην κ. Λαγκάρντ έδωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει «πλήρως» την υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η 55χρονη γαλλίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα επίσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι πως αποφάσισε να υποβάλει την υποψηφιότητά της για τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν εξαιτίας της απαγγελίας σε βάρος του κατηγοριών για απόπειρα βιασμού στη Νέα Υόρκη.
«Πήρα την απόφαση αυτή έπειτα από ώριμη σκέψη και σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) και τον πρωθυπουργό (Φρανσουά Φιγιόν), οι οποίοι με υποστηρίζουν πλήρως σ’ αυτό το διάβημα», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να συγκεντρώσει «την ευρύτερη συναίνεση».
«Αν εκλεγώ, θα φέρω στο ταμείο όλη την εμπειρία μου ως δικηγόρου, μάνατζερ, υπουργού και γυναίκας», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία είναι υπουργός από το 2007. Πριν κατέβει στην πολιτική, πριν από έξι χρόνια, διηύθυνε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα το Σικάγο.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη πως η συνείδησή της είναι καθαρή όσον αφορά τη δικαστική έρευνα που ενδέχεται να διεξαχθεί για το ρόλο της σε μια υπόθεση διαιτησίας, που συνδέεται με τον γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και χρονολογείται από το 1998, επειδή, όπως υπογράμμισε, ενήργησε μέσα στα πλαίσια του νόμου.