Με κύριο θέμα «Καλύτερες πολιτικές για μια καλύτερη ζωή» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ξεκινάει αύριο ένα Φόρουμ αφιερωμένο στα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, σε συνδυασμό με τη διήμερη υπουργική του σύνοδο.
Για τα πενηντάχρονα, μια δημόσια τελετή προβλέπεται αύριο στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, παρουσία του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, και της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που αναμένονται για την τελετή, είναι και ο έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο ιάπωνας ομόλογός του Ναότο Καν, καθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο ΟΟΣΑ ιδρύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1961 για να διαδεχθεί την Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία (ΕΟΟΣ), που ιδρύθηκε το 1947 για τη διαχείριση του «σχεδίου Μάρσαλ» που χρηματοδότησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν τα λάθη των προκατόχων τους μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποίησαν, ότι ο καλύτερος τρόπος για την εξασφάλιση της ειρήνης ήταν η ενθάρρυνση της συνεργασίας και όχι η τιμωρία των νικημένων.
Μέλη του ΟΟΣΑ είναι κυρίως οι ανεπτυγμένες ανά τον κόσμο χώρες, 34 στο σύνολό τους σήμερα, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Με την ένταξη της Χιλής πέρυσι, ο ΟΟΣΑ τείνει να ανοιχθεί στις αναδυόμενες χώρες με τις οποίες ήδη συνεργάζεται, όπως με την Κίνα τις Ινδίες, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική.
Ο προϋπολογισμός που διαθέτει ο ΟΟΣΑ ανέρχεται στα 342 εκατ. ευρώ, με πρώτη συμμετοχή την Αμερική που καλύπτει το 24% και δεύτερη την Ιαπωνία.
Κάθε χώρα μέλος, ανάλογα με το οικονομικό της μέγεθος συμμετέχει στον κοινό κορβανά.