Άρχισε και επισήμως σήμερα η κούρσα για τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν στην διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την Κριστίν Λαγκάρντ να εμφανίζεται ως «φαβορί» απέναντι σε τουλάχιστον ακόμη τρεις υποψήφιους.
Το συμβούλιο της διοίκησης του ΔΝΤ, που απαρτίζεται από τους εκπροσώπους 24 χωρών και ομάδων χωρών, θα εξετάσει από σήμερα μέχρι τις 10 Ιουνίου τις υποψηφιότητες. Έχει θέσει ως στόχο τον ορισμό νέου γενικού διευθυντή του οργανισμού μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Η δέσμευση ότι η επιλογή θα γίνει με ανοικτή, διαφανή διαδικασία και αξιοκρατικά έχει διατυπωθεί από πολλές πλευρές τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η διαδικασία επιλογής, η οποία φέρνει παραδοσιακά στο πόστο έναν Ευρωπαίο, παραμένει απαράλλακτη.
Αρχικά, το συμβούλιο της διοίκησης του ΔΝΤ θα επιδιώξει «μέσω συναίνεσης» ή, ελλείψει αυτής, μέσω ψηφοφορίας, να περιορίσει στους τρεις τους υποψήφιους για τη θέση. Οι δύο η τρεις τελικοί υποψήφιοι θα παρουσιασθούν στην Ουάσινγκτον.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει παραδεχθεί δημόσια την υποψηφιότητά της, όμως τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται ως η επικρατέστερη υποψήφια της Ευρώπης.
Η υποψηφιότητά της ενισχύθηκε το σαββατοκύριακο με τις δηλώσεις υποστήριξης των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζορτζ Όσμπορν αντίστοιχα.
«Εάν η Κριστίν Λαγκάρντ αποφασίσει να είναι υποψήφια, η Ευρώπη θα έχει μεγάλες πιθανότητες να καταλάβει τη θέση», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Από απόψεως προσόντων, πιστεύω ότι η Κριστίν είναι η προφανής υποψήφια για το ΔΝΤ, για τον λόγο αυτόν η Βρετανία θα την υποστηρίξει», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζορτζ Όσμπορν.
Υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε επίσης σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, έσπασε την ευρωπαϊκή ομοφωνία , δηλώνοντας ότι «φυσικά ενδιαφέρεται για τη θέση», παρουσιάζοντας ως επιχειρήματα υπέρ του στην εμπειρία του ως υπουργού Οικονομικών εδώ και 12 χρόνια και την θητεία του στη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή. Ο βέλγος υπουργός κατήγγειλε την αλαζονεία της Γαλλίας να επιμένει στη διατήρηση της γενικής διεύθυνσης του ΔΝΤ μετά τον Ντομινίκ Στρος-Καν.
Ο Ντιντιέ Ρέιντερς παρουσιάζεται ως εναλλακτική ευρωπαϊκή υποψηφιότητα στην περίπτωση που η Κριστίν Λαγκάρντ εμποδιστεί σε περίπτωση εμπλοκής της με τη δικαιοσύνη για τη διαχείριση της διευθέτησης από διαιτητικό δικαστήριο της υπόθεσης που έφερε αντιμέτωπο τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais. Η απόφαση για την υπόθεση θα ληφθεί εντός των προσεχών εβδομάδων.
Εκτός της Ευρώπης, υπάρχουν φωνές που συνηγορούν υπέρ ενός γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα προέρχεται από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Η Μαλαισία τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός επικεφαλής που θα προέρχεται από αναπτυσσόμενη χώρα. Το Μεξικό ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Αγκουστίν Κάρστενς.
Η κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην Σοβιετική Ένωση εκτός των βαλτικών χωρών και της Γεωργίας) πρότεινε την υποψηφιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν Γκριγκόρι Μαρτσένκο, ενώ γίνεται λόγος για υποψηφίους που είναι πιθανόν να παρουσιασθούν από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.