Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ έχει «σχεδόν οριστικοποιηθεί» ως η υποψήφια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν, όπως δήλωσε σήμερα μία ευρωπαϊκή πηγή.

«Η Λαγκάρντ έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί» ως υποψήφια, εκτίμησε αυτή η πηγή, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε μία ένδειξη από τη Ντοβίλ», όπου θα συναντηθούν στις 26 και 27 Μαΐου οι ηγέτες της Ομάδας των 8 (G8): της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα», υπογράμμισε η ίδια πηγή, όμως υπάρχει και ένας κίνδυνος για τη Λαγκάρντ, δηλαδή το ενδεχόμενο μίας δικαστικής διαμάχης με την οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη στη χώρα της.

Συγκεκριμένα, ένας γάλλος εισαγγελέας ζήτησε πρόσφατα τη διενέργεια έρευνας για την πιθανή ανάμειξη της Λαγκάρντ στην υπόθεση του πρώην επιχειρηματία, Μπερνάρ Ταπί, διότι κατά τη γνώμη του δεν υπερασπίσθηκε ως έπρεπε τα συμφέροντα των φορολογουμένων.

Ο γενικός εισαγγελέας Ζαν Λουί Ναδάλ ζήτησε από μια ειδική δικαστική έδρα, το μόνο δικαστικό όργανο που μπορεί να διερευνήσει υποθέσεις που αφορούν υπουργούς, να ξεκινήσει έρευνα για κατά της Λαγκάρντ για «κατάχρηση εξουσίας» υπέρ του Μπερνάρ Ταπί το 2007.

Όμως η «ΕΕ δεν έχει άλλο υποψήφιο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή» εκτός από τη Λαγκάρντ, επεσήμανε η ευρωπαϊκή πηγή.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το όνομα του οποίου ακούστηκε για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, «δεν είναι υποψήφιος» και δεν είναι ομόφωνα δεκτός στην ευρωζώνη.

Όσο για τη Γερμανία, «δεν έχει υποψήφιο και δεν θα αποκτήσει», άλλωστε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στη Λαγκάρντ δηλώνοντας ότι «την εκτιμά ιδιαιτέρως».

Η εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έκρινε σήμερα «εντελώς φυσικό τα κράτη της ΕΕ, που συμβάλλουν περισσότερο στο ΔΝΤ, να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο ή υποψήφια δυνατό και ικανό» για τη θέση «που είναι για την Ευρώπη και το ΔΝΤ εξαιρετικά σημαντική στο τωρινό οικονομικό πλαίσιο».

Άλλωστε σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, η πρόταση πολλών ευρωπαίων υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ θα ωφελούσε έναν μη ευρωπαίο υποψήφιο.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι είναι «θεμελιώδες να αναλάβει τη θέση ένας Ευρωπαίος ή μία Ευρωπαία».