Τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την πλευρά του ΔΝΤ και ότι δεν θα επηρεαστεί η εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, από την απουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, επεσήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν.
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη, τις αγορές και τον Τύπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν τα προγράμματα στήριξης που εφαρμόζονται σε χώρες του ευρώ», ανέφερε ο Α. Αλταφάζ.
Ο Α. Αλταφάζ διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως μια παρόμοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη.
Κληθείς, εξ άλλου, να σχολιάσει τις ικανότητες του Τζον Λίπσκι, δεύτερου στην ιεραρχία του ΔΝΤ και προσωρινού αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρος Καν, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «προικισμένο άνθρωπο, με μεγάλη εμπειρία, παγκοσμίως αναγνωρισμένο οικονομολόγο και γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο οποίος, χωρίς αμφιβολία, εγγυάται τη συνέχεια της λειτουργίας του ΔΝΤ».
Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάζ δεν θέλησε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει δηλώσεις και δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη συζήτηση για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο Eurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις επί του θέματος, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένουν από τους εκπροσώπους της Τρόικας, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στην Αθήνα, αφενός την αξιολόγηση της υλοποίησης του Μνημονίου στην Ελλάδα και αφετέρου την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Όταν έχουμε στη διάθεσή μας αυτές τις εκθέσεις, θα είμαστε σε θέση να δούμε πιο ξεκάθαρα το πώς θα προχωρήσουμε»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Αλταφάζ.
Συνεχίζοντας, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε τη «χωρίς προηγούμενο» προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες, επιτυγχάνοντας μείωση του ελλείμματος κατά 7% του ΑΕΠ.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην πλήρη εφαρμογή όλων των πτυχών του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που αφορούν τόσο στο δημοσιονομικό θέμα, όσο και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, στο οποίο έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρέους ως το 2015. Επανέλαβε δε την έκκληση του Επιτρόπου Ο. Ρεν για την ανάγκη επίτευξης πολιτικής συναίνεσης.