«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χειρότερη στιγμή για το ΔΝΤ να μείνει χωρίς έναν ισχυρό Ευρωπαίο ηγέτη», αναφέρει το δημοσίευμα της New York Times.

Πνιγμένη σε ένα βουνό από χρέη, η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα να ζητήσει περαιτέρω ενίσχυση από την Ε.Ε και το ΔΝΤ. Η εξομάλυνση της ιρλανδικής οικονομίας από την τραπεζική κρίση είναι μία μακρινή προοπτική. Η Πορτογαλία έχει μόλις έλθει σε συμφωνία με το Ταμείο για οικονομική βοήθεια και η Ισπανία, αρκετά μεγαλύτερη και σημαντικότερη οικονομία, ίσως την χρειαστεί μελλοντικά.

Επομένως, «η προσωπική κρίση του Ντομινίκ Στρος Καν έρχεται τη στιγμή που η επιρροή του ΔΝΤ βρίσκεται στο απόγειο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη» αναφέρει η εφημερίδα.

Πριν τη σύλληψη του στη Νέα Υόρκη, κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση, ο κ. Στρος Καν είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην Ευρώπη προκειμένου να συναντήσει την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για λεπτομερείς συζητήσεις σχετικές με το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα ανταποκριθούν στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία χειροτερεύει.

«Ο κύριος Στρος Καν αναγνωρίζεται ως μία δυναμική φωνή που υποστηρίζει ότι περαιτέρω μέτρα λιτότητας της Ελλάδας θα κάνουν μία κακή κατάσταση ακόμη χειρότερη» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Η ελληνική οικονομία έχει βυθιστεί κατά 4 μονάδες το τρέχον έτος σε σύγκριση με το προηγούμενο, μετά τις κατευθύνσεις της διεθνής κοινότητας για μείωση του χρέους, αύξηση των φόρων και περιορισμό των δαπανών.

«Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι ένα ακέφαλο ΔΝΤ μεταφράζεται ως μία αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύς της Ελλάδας», αναφέρει στους NYT ο Καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης. «Παρά την επίσημη ενότητα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ε.Ε πάνω στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης, ο Ντομινίκ Στρος Καν έχει δείξει μεγαλύτερη συμπάθεια στην προσπάθεια του Γεωργίου Παπανδρέου και είναι πιο ελαστικός από την Ε.Ε στο ζήτημα των περαιτέρω πιέσεων προς την Ελλάδα».