Μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup θα συγκληθεί τη Δευτέρα, με κεντρικό θέμα τα ανεπαρκή αποτελέσματα ύστερα από ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα.

Αντιπροσωπεία της τρόικας βρίσκεται πάλι στην Ελλάδα, προκειμένου να ελέγξει την πορεία εφαρμογής του μνημονίου, ενώ αναμένεται να συντάξει ιδιαίτερα αρνητική έκθεση με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει.

Η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας και η πορεία της ελληνικής οικονομίας προκαλεί πονοκέφαλο στους Ευρωπαίου εταίρους ενώ χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του οικονομολόγου της Deutsche Bank , Άλαν Ράσκιν, ο οποίος δήλωσε ότι «μέσα στο 2012 η χώρα θα αναγκαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους. Το ζήτημα είναι να μην ξεφύγουν και οι υπόλοιποι αδύναμοι κρίκοι της ζώνης του ευρώ».

«Στόχος των Ευρωπαίων είναι να κρατήσουν το πιστόλι στον κρόταφο όσων βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα, ώστε να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Υπό την απειλή εξάπλωσης της κρίσης η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική πέρα από το να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να στείλει πειστικές απαντήσεις, ώστε να κατευνάσει τις ορέξεις των κερδοσκόπων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιαν Άσμουσεν, υποστήριξε ότι παρότι δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις χρειάζεται να δοθεί ένας «πειστικός οδικός χάρτης κινήσεων».