Διακόσιες ογδόντα επιχειρήσεις ιδρύθηκαν από 4 Απριλίου 2011 μέχρι 3 Μαΐου2011 μέσω των Υπηρεσιών Μίας Στάσης όλης της χώρας, ενώ εγγράφηκαν 2.279 επιχειρήσεις (εκ των οποίων οι 1.806 είναι ατομικές) στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ).

Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενός μήνα λειτουργίας του ΓΕΜΗ και των Υπηρεσιών Μίας Στάσης, ενώ για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προωθούνται με ταχείς διαδικασίες άλλα εννέα βήματα στο πλαίσιο αυτών των δράσεων.

Ειδικότερα, το υπουργείο προωθεί τα εξής:

– Απλούστευση και ένταξη αδειοδοτικής διαδικασίας στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης (ΥΜΣ)

– Διεύρυνση Υπηρεσίας Μίας Στάσης (ΥΜΣ) για τις Ατομικές Επιχειρήσεις

– Διασύνδεση Υπηρεσίας Μίας Στάσης (ΥΜΣ) με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό

Σύστημα (ΟΠΣ) των Επιμελητηρίων (Προγραμματικές Συμβάσεις)

– Ολοκλήρωση της Εκπαίδευσης των Συμβολαιογράφων

– Ένταξη 54 ΚΕΠ στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης (ΥΜΣ)

– Ολοκλήρωση Εμπλουτισμού της Βάσης του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ)

– Ολοκλήρωση όλων των Ηλεκτρονικών Διεπαφών

– Υπηρεσία Μίας Στάσης (ΥΜΣ) για το Μητρώο Εξαγωγέων και τα λοιπά Ειδικά Μητρώα

– Χρήση Ψηφιακών Υπογραφών

Αναλυτικά, στα 59 επιμελητήρια της χώρας και σε περίπου 1.950 συμβολαιογράφους που έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα, (από τους 3.200 που υπάρχουν πανελλαδικά και πιστοποιούνται καθημερινά), έχουν ιδρυθεί οι παρακάτω εταιρικοί τύποι: Α.Ε. 17, ΕΠΕ 18, Ε.Ε. 95, Ο.Ε. 150 ενώ, αντίστοιχα, η μορφή των επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) πανελλαδικά είναι η εξής: Α.Ε. 41, Ο.Ε. 244, Ε.Ε. 132, ΕΠΕ 52, Κοινωνία 1, Αστική Εταιρεία 1, Ατομική 1.806 και λοιπών υποχρεώσεων 2.

Χρήσιμες πληροφορίες για το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) και την Υπηρεσία Μίας Στάσης μπορεί να λάβει κάθε ενδιαφερόμενος στις παρακάτω ιστοσελίδες:

– www.gge.gr (Γενική Γραμματεία Εμπορίου), στην κατηγορία «Διαδικασία Σύστασης Επιχειρήσεων”, όπου δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για τη σύσταση επιχειρήσεων, τα στοιχεία επαφής των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τις Διευθύνσεις Εμπορίου των Νομαρχιών, τα Επιμελητήρια, τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, τα Πρωτοδικεία, καθώς και πληροφορίες για τους τύπους επιχειρήσεων και τις προϋποθέσεις που από το νόμο επιβάλλονται για τη σύστασή τους

– www.businessportal.gr, όπου παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) και των Υπηρεσιών Μίας Στάσης, το θεσμικό πλαίσιο, απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα (FAQs), τους πιστοποιημένους χρήστες (Συμβολαιογράφοι και Επιμελητήρια) χρήσιμοι σύνδεσμοι κ.λπ.

– www.businessregistry.gr, όπου παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης για το μοναδικό αριθμό Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) κάθε επιχείρησης μέσω υποβολής του ΑΦΜ, καθώς και γενικής φύσης πληροφορίες για το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ). Επιπλέον, κάθε εγγεγραμμένη επιχείρηση μπορεί να εισέλθει στη βάση δεδομένων του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) με τη χρήση μοναδικού κωδικού πρόσβασης και να ενημερωθεί για όλα τα στοιχεία του φακέλου της.

– www.geminet.gr, όπου παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε πιστοποιημένο χρήστη (Επιμελητήρια και Συμβολαιογράφοι) να εισέλθουν στο σύστημα με τη χρήση μοναδικού κωδικού και να πραγματοποιήσουν τη σύσταση μιας επιχείρησης από οποιοδήποτε σημείο.