Ως «τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική ανοησία», σχολίασε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΡΑ, το οποίο και μετέδωσε το μεσημέρι είδηση με τίτλο «Αυστριακό υπουργείο Οικονομικών: Ανοησία η έξοδος από την Ευρωζώνη».
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χάραλντ Βάιγκλαιν, η όλη συζήτηση έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων, γεγονός που με τη σειρά του δυσχεραίνει την προσπάθεια της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα βήματα της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης, θα συζητηθούν σε μία εβδομάδα στην Ομάδα του Ευρώ και στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην είδηση του, το ΑΡΑ αναφέρει ότι παραμένει ασαφές εάν στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα επιβληθούν νέοι όροι στην Ελλάδα ή εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας εκ μέρους της ΕΕ και συμπληρώνει πως για το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών σημασία έχει να διατηρηθεί ηρεμία στις αγορές, όσο θα αναμένεται η επόμενη έκθεση της «τρόικας», καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν θα πρέπει να γίνονται εικασίες σχετικά με πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, προτού πάρουν θέση οι εμπειρογνώμονες.
Το σχόλιο αυτό του αυστριακού Υπουργείου Οικονομικών έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη εκτίμηση που κάνει στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ», ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητη από οικονομική και τεχνική άποψη» την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωζώνη.
Ο κ. Νοβότνι απέρριψε ως «ανοησία» την υπόθεση ότι μία χώρα θα μπορούσε, τουλάχιστον προσωρινά, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση ως μέσο για να αυξήσει τις εξαγωγές της, επισημαίνοντας ο ίδιος χαρακτηριστικά πως «οι πολίτες των χωρών αυτών θα έσπευδαν αμέσως να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, κάτι που θα οδηγούσε στην άμεση κατάρρευση αυτών των τραπεζών».