Το θέμα του διαδόχου του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, συζητείται ήδη στους διαδρόμους, καθώς δεν τού απομένουν παρά τρεις μήνες στη γενική διεύθυνση του διεθνούς οργανισμού, εάν θέλει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2012.
Σύμφωνα με τις φήμες, ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα παραιτηθεί από τη θέση του μέχρι τις 13 Ιουλίου, εάν είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αν και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει αποφύγει κάθε συζήτηση για το θέμα, οι προετοιμασίες για μία επιστροφή στο Παρίσι είναι όλο και περισσότερο έκδηλες.
Εδώ και μερικές εβδομάδες ο διεθνής Τύπος ασχολείται λιγότερο με το εάν ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα αποχωρήσει και περισσότερο με το ποιος θα τον διαδεχθεί.
Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, είχε κυκλοφορήσει μετά την εκλογική του ήττα , εδώ και έναν χρόνο.
Ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία, ο Ντέιβιντ Κάμερον, απέκλεισε αυτήν την ιδέα: «Είναι ίσως καιρός να έχουμε έναν υποψήφιο από άλλη περιοχή του κόσμου» εκτός της Ευρώπης, δήλωσε στο BBC στις 19 Απριλίου, αναφερόμενος στην αύξηση της ισχύος και της επιρροής της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ο βρετανός πρωθυπουργός επανέφερε έτσι μία προοπτική που επανέρχεται μετ’ επιτάσεως: ο επόμενος γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να προέρχεται από την Ασία, ήπειρο η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, έναντι λιγότερου του 25% πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.
Η Ευρώπη μονοπωλεί τη θέση από το 1946, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου μετόχου του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Canard Enchaine, η Κίνα και η Ινδία πραγματοποιούν εκστρατεία προς την Ουάσινγκτον. Αλλά οι ΗΠΑ θέλουν πρώτα να γνωρίζουν εάν ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα αποχωρήσει ή όχι.
«Κυκλοφορούν ονόματα», λέει ο Εσουάρ Πρασάντ, καθηγητής Οικονομίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ και υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανάμεσα στο 1990 και το 2006, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι δύο αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Ο ινδικός Τύπος προβάλλει δύο πρόσωπα που επιδιώκουν να προωθηθούν καθένα ως ο επίσημος υποψήφιος του Νέου Δελχί: ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ντουβούρι Σουμπαράο, και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού της ινδικής κυβέρνησης, Μοντέκ Σινχ Αλουάλια.
Το Πεκίνο, που ετοιμάζει για το 2012 την ανανέωση των ηγετικών του στελεχών στον διεθνή οργανισμό, δεν έχει προωθήσει υποψήφιο. «Θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς την αντίδραση των ΗΠΑ, εάν η Κίνα ασκήσει πιέσεις για να αναλάβει την γενική διεύθυνση του ΔΝΤ», λέει ο Εσουαρ Πρασάντ, ο οποίος θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον στην περίπτωση αυτή θα επεδίωκε συμβιβαστική λύση παραχωρώντας στο Πεκίνο της θέση του πρώτου αναπληρωτή γενικού διευθυντή.
Μία τέτοια συμβιβαστική λύση θα ωφελούσε τον πρόεδρο της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής , η οποία αποφασίζει τις πολιτικές κατευθύνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Ταρμάν Σανμουγκαρατνάμ, υπουργό Οικονομικών της Σιγκαπούρης. «Συγκεντρώνει όλα τα απαιτούμενα προσόντα: είναι Ασιάτης, έχει αξιοπιστία και θα άρεσε στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις ΗΠΑ», παρατηρεί ο Πρασάντ.
«Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί άνθρωποι που έχουν ως στόχο τη θέση αυτή», λέει ο Κόλιν Μπράντφορντ, οικονομολόγος ειδικός στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, αναφέροντας τον τούρκο Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην διαχειριστή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Νότιας Αφρικής Τρέβορ Μάνιουελ.
Σύμφωνα με τον Κόλιν Μπράντφορντ, «η στιγμή είναι πολύ σημαντική. Θα γίνουμε σοβαροί και θα δώσουμε στο θεσμό τη νέα κατέθυνση που έχει ανάγκη για να παγκοσμιοποιηθεί πραγματικά, ή θα επιστρέψουμε στα πολιτικά παιγνίδια του παρελθόντος;», αναρωτιέται.